Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Munkaidőben netezett, mégsem rúghatják ki

2006.04.26. 12:00
Nem bocsáthatja el állásából a New York-i önkormányzat azt a férfit, aki munkaidejében híreket és utazási szájtokat olvasgatott. A bíróság szerint a szörfölés olyan, mint az újságolvasás és a magáncélú telefonálás, ezért ugyanzon szabályoknak kell rá vonatkozniuk.

Az alkalmazottak internetezése ugyanolyan személyes tevékenységnek számít, mint a munkaidőben végzett újságolvasás vagy a magáncélú telefonálás, ezért a munkáltatóknak ugyanazokat az elveket kell alkalmazniuk az összes ilyen esetben, mondta ki egy New York-i munkaügyi bíróság. John Spooner bíró úgy döntött, hogy nem lehet elbocsátani állásából a városi önkormányzat egy alkalmazottját csak azért, mert munkaidőben híreket és utazási szájtokat nézegetett a neten, különösen hogy ez a tevékenység nem akadályozta a munkavégzésben.

A New York-i önkormányzat oktatásügyi osztályának egyik tisztviselőjét, Toquir Choudhrit azért akarták eltávolítani állásából, mert fittyet hányt felettesei kérésére, hogy hagyja abba a netezést munkaidő alatt. A férfi ellen, aki tizennégy éve áll a város alkalmazásában, belső nyomozás indult, amely kiderítette, hogy hírszájtokat és utazási oldalakat nézegetett munkahelyi gépén. Choudhri védője a Cnetnek azt mondta, a bíró azért ítélt védence mellett, mert a munkáltató nem tudta bebizonyítani, hogy a netezés hátráltatta a férfit munkájában, vagy hogy az a szörfölés miatt nem vette volna fel a csöngő telefont.

Pasziánsz miatt rúgták ki

"Nézzék, hajnali négykor, vagy az osztály jellege miatt egyes városi hivatalokban létezik holtidő - mondta a férfit védő szakszervezeti ügyvéd, Martin Druyan a Cnetnek. "Nem propagáljuk a lógást. A közügyet szolgálni kell. De ha nincs munka, az nem az ő hibája." Az ítélet, amely a kirúgást egy a férfi aktájába kerülő megrovásra változtatta, hatással lehet egy korábbi ügyre is: februárban Michael Bloomberg, New York polgármestere azért bocsátott el egy önkormányzati alkalmazottat, mert meglátta a képernyőjén a Solitaire-t, mindenki kedvenc pasziánszát.

Itthon egy hasonló esetben a bíróság az 1992-es Munka Törvénykönyve alapján döntene, amely szerint "a munkavállaló köteles az előírt helyen és időben, munkára képes (megfelelő egészségi, szellemi és fizikai) állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, illetőleg ez alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni." Arról, hogy a rendelkezésre állási időt mivel töltheti az alkalmazott, nem rendelkezik a törvény, de a munkáltatónak joga van ellenőrizni az ilyen tevékenységet is.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy 2001-es állásfoglalásában azt írta: "Amennyiben a munkavállaló az internet használatát csak a munka végzése céljából engedélyezi, lehetősége van ennek ellenőrzésére. Ezt azonban csak akkor teheti meg, ha a dolgozók figyelmét előzetesen felhívta az internet használatának korlátozására, és az utólagos ellenőrzés lehetőségére."