Gerzson
-3 °C
3 °C

Interneten fizethetnek adót a bécsiek

2003.06.05. 18:44
Mostantól interneten keresztül is be lehet fizetni az önkormányzati adót - jelentette be Bécs pénzügyekért és gazdaságért felelős alpolgármestere, Sepp Rieder csütörtökön. A nap 24 órájában a lakosság rendelkezésre álló szogáltatás díját a város fedezi, és nem csak az önkormányzati adó befizetésére vonatkozik.
A bécsiek - a különböző büntetéseket kivéve - szinte minden, a várostól érkező számlájukat kiegyenlíthetik elektronikusan. Így egy kattintással befizethető a gyerek óvodai díja, a szemétdíj vagy a kórházi kezelés rájuk eső költsége. Az önkormányzati lakások lakói az esedékes lakbérüket várhatóan 2005-től fizethetik be az interneten keresztül.

Automatikusan levonják

A felhasználónak csupán egy számítógépre és internet-hozzáférésre van szüksége az e-ügyintézésre. A számlák kifizetését a rendszerben részt vevő bankoknál igénybe vett e-banking szolgáltatás TAN-kódjával, vagy a városi honlapon keresztül lehet intézni. Utóbbi esetben a regisztrációt követően a bank egyszeri beszedési megbízás alapján - szigorúan az esedékesség napján - levonja az ügyfél folyószámlájáról a szóban forgó összeget.

A lakosok két héttel a számla esedékessége előtt tájékoztatást kapnak emailben, majd két nappal a fizetési határidő előtt ismét figyelmeztetik őket. Természetesen itt is mindenki maga dönti el, hogy befizeti-e a számlát vagy sem. A nem fizetők hagyományos módon, postán kapják a fizetési felszólítást. A felhasználók bármikor ellenőrizhetik, van-e esedékes számlájuk, mit mikor fizettek ki stb. A rendszerbe a város közüzemi vállalatai nincsenek bekapcsolva, így a víz-, villany-, fűtésszámlát nem lehet ezen keresztül kiegyenlíteni.