Másfél milliárd fontot dobtak ki informatikára

2003.03.14. 16:18
A félbehagyott és túlzott költségvetésű brit kormányzati informatikai programok másfél milliárd fontot (540 milliárd forintot) emésztettek fel az elmúlt hat évben, állapította meg a kormányzati beszerzéseket bonyolító Office of Government Commerce (OGC). A hivatal azzal növelné a hatékonyságot, hogy egy újabb ellenőrző hivatalt hozna létre.
Az angol Computing számítástechnikai lap birtokába került jelentés szerint új tervek születtek a minisztériumi műszaki fejlesztési programok összefogására. A kormányzati beszerzéseket bonyolító hivatal, az OGC célja 2006 júniusáig elérni a kormányzati informatikai projektek hatékonyságának akár 2-3-szoros javulását.

Ha sikerül ezt elérni, az jelentősen csökkenthetné a fejlesztési projektek összköltségét. Hiszen a brit kormányzati informatikai kiadások legutóbbi, illetve 2001. júliusában végzett elemzése alapján a Computing megállapítja, hogy a két évvel korábbihoz képest 50 százalékkal több pénz ment veszendőbe a rosszul irányított projektek miatt.

Még a kormány sem tudja a végösszeget

Paul Boateng brit pénzügyminiszter a múlt héten beismerte, hogy a tárcája nem tudja megmondani, a Munkáspárt hatalomra kerülése óta mekkora összeg ment veszendőbe. Derek Wyatt munkáspárti képviselő írásban benyújtott kérdésére válaszul a miniszter kijelentette: "A kért információnak nincs központi nyilvántartása, és csak aránytalan költséggel lehetne a pontos adatot megállapítani."

A kidobott pénznek számító nagy értékű informatikai programok közé tartozik a 698 millió fontot felemésztő, majd félbehagyott Pathway projekt, amely a jutalékok smartcard segítségével történő kifizetését célozta. A brit állami számvevőszék (National Audit Office) tavaly megállapította, hogy az ország 385 békéltető bírósága közös Libra informatikai rendszerére az indokoltnál 134 millió fonttal többet költöttek.

"Minőségi központok" ellenőrizzenek

"Nincs olyan cég, amelyben a részvényesek szó nélkül tűrnék az olyan veszteségeket, túlköltekezést, sőt selejtes szoftvereket, amelyeket az egymást váltó kormányok felmutathatnak. A kútba esett összeg több száz kisebb új kórház vagy iskola létesítésére volna elegendő. Talán meneszteni kéne a gyakran tévesztő köztisztviselőket" - jelentette ki Wyatt képviselő.

Az OGC jelentés a hatékonyság javítását célzó reform legfontosabb elemének úgynevezett minőségi központok (Centres of Excellence, CoE) létesítését tartja. Ezek segíthetnék a minisztériumok és az ezek alá tartozó szervezetek fejlesztési programjait.

"A CoE több volna mint egy bonyolító iroda, mivel folyamatos rálátása volna valamennyi minisztérium egyidejű fejlesztéseire. Nem csak koordinálna és jelentéseket adna az előrehaladásról, de számon is kérné a beszállítóktól, mit és milyen minőségben kell teljesíteniük" - indokolja az új szervezet iránti igényt az OGC jelentése.  • Tippek
  • Hírek