Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Polgárai lehallgatásához ad tanácsokat a brit kormány

2002.06.19. 09:45
Az angol kormány olyan weboldalat hozott létre, melyen az állampolgárok megfigyelésével és lehallgatásával foglalkozó szervezeteknek ad arra vonatkozóan tanácsokat, hogyan végezhetik munkájukat a törvény keretein belül.
Nagy-Britanniában számos kormányzati szervezet és főosztály csatlakozhat júniusban azok kiváltságos köréhez, akik elemezhetik a megfigyelt britek mobil- és vezetékes telefonon, faxkészüléken, böngészővel és email útján végzett kommunikációját.

Az újonnan érkezők tájékoztatására a brit kormány felállított egy weboldalt, ahol az állampolgárok megfigyelésének legjobb módszereiről adnak tanácsot. Az oldal létrehozására azért volt szükség, hogy a zöldfülű lehallgatók is a törvény keretein belül maradjanak a titkos megfigyelések során.

Egyre többen figyelnek

A döntés ellenzői szerint a megfigyelések felügyeletével megbízott főosztály nem lesz képes kezelni az országban életbelépő új törvények nyomán várhatóan megugró számú lehallgatási ügyeket.

A felügyeleti biztosok hivatalát (Office of Surveillance Commissioners, OSC)1999-ben hozta létre a Home Office (a brit belügy), hogy ellenőrizhessék a titkos megfigyeléseket végző szervezetek működését. Az OSC új szerepet akkor kapott, amikor 2000-ben életbe lépett a vitatott törvény a nyomozóhatóságok működésének szabályzásáról (RIP).

Tippek vámosoknak és adónyomozóknak

Az utóbbi jogszabály alapján sokkal könnyebb engedélyt szereznie a vámosoknak, adónyomozóknak, rendőröknek és titkosszolgálatoknak, hogy bűnözőket és állampolgárokat figyeljenek meg. A RIP életbelépése előtt minden egyes megfigyelésre csak bírói engedély alapján kerülhetett sor. A törvény azonban eltörölte ezt a korlátozást, és helyette az OSC kezébe adta a felügyelet jogát.

A múlt hétvége óta elérhető weboldal központi információs portálként szolgál, ahol a megfigyelésekre jogosult bármely szervezet tagja tájékozódhat, és gyakorlati tanácsokat kaphat.

Az OSC három kinevezett biztosa közül egynek a feladata annak ellenőrzése, hogy az emberek elektronikus kommunikációjának titkos megfigyelése valóban a RIP keretein belül történik.

Ki figyeli a megfigyelőket?

Ian Brown, az információkezelés kutatására szerveződött alapítvány igazgatója kétségét fejezte ki a BBC-nek, hogy a kis létszámú és alulfinanszírozott OSC képes lesz ellenőrizni a megfigyelések jogszerűségét, feltéve hogy sokkal több szervezet kap ilyen tevékenységre felhatalmazást.

"A jelenlegi létszám mellett teljességgel átvihetetlen, hogy bármilyen felügyeletet tudnának gyakorolni a megfigyelők felett" - mondta a szakértő. Elmondása szerint a rendőrség máris bejelentette, hogy nem fognak központi jegyzéket vezetni arról, hogy hány megfigyelést végeznek összesen.

Ennek eredményeképpen az OSC munkatársai az országban keresztül-kasul utazgatnak majd, ellenőrizve a rendőri egységek és minden titkos megfigyelést alkalmazó szervezet feljegyzéseit.