Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Polgárai lehallgatásához ad tanácsokat a brit kormány

2002.06.19. 09:45
Az angol kormány olyan weboldalat hozott létre, melyen az állampolgárok megfigyelésével és lehallgatásával foglalkozó szervezeteknek ad arra vonatkozóan tanácsokat, hogyan végezhetik munkájukat a törvény keretein belül.
Nagy-Britanniában számos kormányzati szervezet és főosztály csatlakozhat júniusban azok kiváltságos köréhez, akik elemezhetik a megfigyelt britek mobil- és vezetékes telefonon, faxkészüléken, böngészővel és email útján végzett kommunikációját.

Az újonnan érkezők tájékoztatására a brit kormány felállított egy weboldalt, ahol az állampolgárok megfigyelésének legjobb módszereiről adnak tanácsot. Az oldal létrehozására azért volt szükség, hogy a zöldfülű lehallgatók is a törvény keretein belül maradjanak a titkos megfigyelések során.

Egyre többen figyelnek

A döntés ellenzői szerint a megfigyelések felügyeletével megbízott főosztály nem lesz képes kezelni az országban életbelépő új törvények nyomán várhatóan megugró számú lehallgatási ügyeket.

A felügyeleti biztosok hivatalát (Office of Surveillance Commissioners, OSC)1999-ben hozta létre a Home Office (a brit belügy), hogy ellenőrizhessék a titkos megfigyeléseket végző szervezetek működését. Az OSC új szerepet akkor kapott, amikor 2000-ben életbe lépett a vitatott törvény a nyomozóhatóságok működésének szabályzásáról (RIP).

Tippek vámosoknak és adónyomozóknak

Az utóbbi jogszabály alapján sokkal könnyebb engedélyt szereznie a vámosoknak, adónyomozóknak, rendőröknek és titkosszolgálatoknak, hogy bűnözőket és állampolgárokat figyeljenek meg. A RIP életbelépése előtt minden egyes megfigyelésre csak bírói engedély alapján kerülhetett sor. A törvény azonban eltörölte ezt a korlátozást, és helyette az OSC kezébe adta a felügyelet jogát.

A múlt hétvége óta elérhető weboldal központi információs portálként szolgál, ahol a megfigyelésekre jogosult bármely szervezet tagja tájékozódhat, és gyakorlati tanácsokat kaphat.

Az OSC három kinevezett biztosa közül egynek a feladata annak ellenőrzése, hogy az emberek elektronikus kommunikációjának titkos megfigyelése valóban a RIP keretein belül történik.

Ki figyeli a megfigyelőket?

Ian Brown, az információkezelés kutatására szerveződött alapítvány igazgatója kétségét fejezte ki a BBC-nek, hogy a kis létszámú és alulfinanszírozott OSC képes lesz ellenőrizni a megfigyelések jogszerűségét, feltéve hogy sokkal több szervezet kap ilyen tevékenységre felhatalmazást.

"A jelenlegi létszám mellett teljességgel átvihetetlen, hogy bármilyen felügyeletet tudnának gyakorolni a megfigyelők felett" - mondta a szakértő. Elmondása szerint a rendőrség máris bejelentette, hogy nem fognak központi jegyzéket vezetni arról, hogy hány megfigyelést végeznek összesen.

Ennek eredményeképpen az OSC munkatársai az országban keresztül-kasul utazgatnak majd, ellenőrizve a rendőri egységek és minden titkos megfigyelést alkalmazó szervezet feljegyzéseit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!