Auguszta
-7 °C
0 °C

Bin Laden emailjét letörölte a Carnivore kezelője

2002.05.29. 15:26
Az FBI megfigyelőrendszere túl sok elektronikus levelet fogott el, a szakember emiatt pánikba esett és letörölte mindet - derül ki a nyilvánosságra hozott adatokból.
"A szoftvert bekapcsolták, de nem működött megfelelően. Az FBI szoftver nem csak az FBI elektronikus megfigyelése alatt álló #### emailjeit fogta el, hanem nem megfigyelés alatt álló célpontok emailjeit is. Az FBI technikai szakemberét az annyira feldúlta mindez, hogy megsemmisítette az elfogott emaileket, #### emailjeivel együtt. ####-nak az a benyomása, hogy senki sem volt jelen az FBI ####-tól, aki felügyelte volna a technikai szakembert. Az FBI technikai szakemberei jelenleg új kísérleti szoftvert szeretnének futtatni a szolgáltatónál, hogy kiderüljön, az működik-e."

A fenti idézet az amerikai szövetségi nyomozóiroda Carnivore-ként ismertté vált (de egyébként DCS-1000 nevű) elektronikus levelezést figyelő rendszerével kapcsolatos egyik olyan iratából származik, amelynek nyilvánosságra hozatalát az Electronic Privacy Information Center elektronikus polgárjogi szervezet érte el peres úton.

Ragadozó - a korai évek

A dokumentum egy 2000 májusából származó, az FBI nemzetbiztonsági jogtanácsosának Marion "Spike" Bowmannek küldött elektronikus levél, amelyben az ismeretlen (nemzetvédelmi okból kisatírozott) feladó egy telefonbeszélgetés kapcsán leírja, hogy a nemzetközi terrorizmussal foglalkozó operativ egység (ITOS), Oszama bin Ladennel és terrorszervezetével foglalkozó szakcsoportjának (UBL, Usama bin Laden) hogyan sikerült elfognia, majd megsemmisítenie a célszemély emailjeit.

Az epizód a Carnivore működésének egy korai szakaszából származik: a program túl széles merítésébe került levelek nem feleltek meg a külföldi hírszerzésre vonatkozó amerikai törvénynek, a szakember ezért törölte az egész adathalmazt.

A Carnivore létezése négy hónappal később, 2000 július 11-én vált ismertté. Az EPIC egy héttel később nyújtott be kérvényt az állampolgárok tájékoztatását garantáló törvényben (FOIA) meghatározott formában. Amikor az amerikai igazságügyminisztérium nem válaszolt a számára meghatározott határidőn belül, az elektronikus polgárjogi szervezet bírósághoz fordult.

Pár papírt elfelejtettek

2000 augusztus közepén a bíróság felszólította az FBI-t, hogy jelölje meg a nyilvánosságra hozandó iratok mennyiségét - a szervezet ekkor háromezer oldalt ígért. Az iratok feldolgozása (satírozás) fél évet vett igénybe, a Carnivore-ral kapcsolatos papírköteg ekkor pontosan 1756 oldalasnak bizonyult, amelyből 254 oldal közlését visszavonták, így maradt 1504 javított oldal.

Az EPIC azonban úgy vélte, hogy az FBI visszatartotta azokat az adatokat, amelyek eredeti gyanújukat - a feleslegesen kiterjedt adatgyűjtést - igazolták volna. A szervezet ezért az iratok átadását követően, 2001 augusztusában beadvánnyal fordult a bírósághoz, amelyben azt állította, hogy a nyomozószerv nem megfelelően végezte a nyilvánosságra tartozó adatok felkutatását. Miután az EPIC állítása helytállónak bizonyult, a bíróság idén márciusban újabb iratellenőrzést rendelt el.

A fellelt dokumentumokat május 24-én adták át. Köztük azt a dokumentumot, amelyből kiderül, hogy a terrorelhárítás birtokába törvénytelen adatok kerültek, majd azokat szeleburdi módon kezelték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!