Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenéves fiúk a netfüggők

2002.03.08. 17:08
Magyarországon az internetezők 6 százaléka tartozik a kórosan addikt felhasználók körébe, derül ki az ITTK kutatócsoportja Ifjúsági és Sportminisztérium által támogatott kutatásából.
A férfiak magasabb számban válaszoltak (69%), legnagyobb részt 30 év alattiak (82%), és többségük felsőfokú végzettségű vagy felsőfokú tanulmányokat folytat (68%). Az internethasználat jellemzőit illetően 75%-nak szüksége van az internetre a munkájához illetve a tanuláshoz, 52%-uk a munkahelyén/iskolában használja legtöbbet a világhálót, és a többség több mint 2 éve internetezik

Kevés az online játékos

A legtöbben a már klasszikus célokra használják a netet (böngészés/információszerzés 64%, levelezés 15%), de szép számmal akadnak chatelők is (17%). Viszonylag kevesen használják online játékok és multimédiás chat céljára, amiben szerepet játszhat a magyarországi internetszolgáltatók által biztosított alacsony sávszélesség is.

A napi internetezés időtartama erősen megoszlik, napi 3 óránál kevesebbet 52%-uk használja, ennél többet (ami heti 20 óra fölötti időtartamnak felel meg) 48%-uk.

A válaszolók 14%-a fordult korábban pszichológushoz valamilyen gonddal, 21%-uknak volt evéssel kapcsolatos problémája, és 19%-uknak voltak/vannak más függőséggel kapcsolatos problémái.

Tizenéves fiúk a függők

A jellemző eredmények alapján a tipikus kóros internethasználó prototípusa: 20 év alatti férfi, az internet nem feltétlenül szükséges a munkájához vagy tanuláshoz, otthon is internetezik, naponta 6 óránál többet tölt a világhálón, és kiemelkednek azok (bár viszonylag kevesen vannak), akik multimédiás csevegésre és online játékokra használják.

Magasan reprezentáltak az általános iskolát végzettek, ami a serdülő korosztályra irányítja a figyelmet. Az internethasználat kezdetének ideje nem szignifikáns a függőség kialakulására nézve, tehát nem igaz az, hogy minél régebb óta használja valaki az internetet, annál valószínűbb, hogy függőség alakuljon ki.

Harminc évnél fiatalabb az összes netaddikt

A kapott eredmények alapján elkülöníthetők, akik megfelelnek az internet-addikció kritériumainak, másrészt akik elsősorban azért neteznek sokat, mert bizonyos pszichés szükségleteket könnyebben ki tudnak elégíteni online, mint a valós életben), és létrejött egy harmadik csoport, amelyre leginkább az impulzuskontroll zavara volt jellemző.

Az internet-addikcióban szenvedők között a férfiak lényegesen többen vannak, mint a többi csoportban (81%). Ez a legfiatalabb csoport, a 20 év alattiak 46%-ot tesznek ki közülük. Ugyancsak viszonylag fiatalok a "szekunder internetezők", míg az impulzuskontroll-zavarok a 21-30 éves korosztályra jellemzőek.

A függőknek és a "szekunder" internetezőknek ritkábban van szükségük a munkájukhoz/tanuláshoz az internetre, és jellemző rájuk, hogy leginkább otthon használják. Kiemelendő, hogy a régebben nethasználóvá válók között kevesebb a függő; ez utóbbiakra inkább az jellemző, hogy csak 1-2 éve járnak a hálóra. A "szekunder" csoport tagjai pedig jellemzően 1 évnél is kevesebb ideje interneteznek.

Mindhárom "problémás" csoportnál megfigyelhető a napi 3 óránál hosszabb internethasználati idő, sőt, a függők 46%-a napi 6 óránál is többet ül a képernyő előtt. A "problémás" csoportokba tartozók általában nem információszerzés vagy levelezés céljából neteznek (ami a "normál" csoportra a legjellemzőbb), hanem egyéb tevékenységeket végeznek: a függőkre jellemző a csevegés és kimagasló értékkel a játék, az impulzuskontroll-zavarokkal küszködők a játékot és a multimédiás csevegést részesítik előnyben, míg a "szekunder" csoportra várható módon a csevegés, és kimagasló értékkel a multimédiás chat jellemző.

Mindhárom "problémás" csoportban gyakoribb volt a pszichológus segítségét igénylő panasz, és ez érvényes az evészavarokra is. Viszont más, addikcióval kapcsolatos problémája elsősorban a függőknek, kisebb mértékben az impulzuskontroll-zavarosoknak volt, a "szekunder" csoportra ez nem jellemző.