Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Névre szóló email

2005.01.06. 11:30
Sokan képtelenek megjegyezni a pontokkal, aláhúzásokkal és kötőjelekkel tarkított emailcímeket, viszont feltételezhető, hogy mindenki tudja a rokona, barátja ésvagy munkatársa nevét. A név.hu éppen erre építi üzletét: több száz, családnévre és keresztnévre végződő domainnel indít emailszolgáltatást.
Férfi munkatársunk az ígéretesen hangzó csajok.hu címet bepötyögve bukkant rá a név.hu szájtra, ahol többek között elterjedt családnevekben és keresztnevekben végződő emailcímeket lehet regisztrálni. Magyarán az Ágnesek, Ferencek, Jánosok és még sokan mások olyan levelezési címet szerezhetnek, amelyben csak a saját teljes nevük szerepel a kukac és ponthu mellett (családnév@keresztnév.hu).

Bár az internetezők jelentős része inkább az ingyenes lehetőségeket választja, a szolgáltatást üzemeltetője reméli, hogy összejön a szolgáltatás gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges néhány száz felhasználó.

Ha a júzer a szolgáltatással járó egy gigabájtos reklámmentes tárhelyet és a névre szóló weboldalt is igénybe veszi, az éves díj tízezer forint, de ha csak a leveleit továbbítaná a már meglévő címére, elegendő 7500 forintot kipengetnie. A szájt szolgáltatásai az átmeneti próbaidőszakban ingyenesek.

Az is igaz persze, hogy évente nagyjából tízezer forintért bárki levédhet magának egy saját egyedi domainnevet, amit aztán többféle emailcímmel használhat.

Vadászó-gyűjtögető

A több száz címből álló gyűjtemény évek alatt jött létre, a cég a dotkom-fellendülés idején, 2000 márciusában szerezte meg az első domaineket, tudtuk meg Némethy Gábortól, az Autoweb Kft. ügyvezető igazgatójától, aki azt is elmondta lapunknak, hogy a kínálatukban szereplő címeket folyamatosan bővíteni szeretnék a domainek tulajdonosaival megállapodást kötve. A használati feltételekről azt is megtudtuk, hogy a hírességek és közszereplők nevének bejegyzését csak akkor engedélyezik, ha a leendő ügyfél kellőképpen bizonyítja, hogy jogosult az emailcímre.