Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Spanyolországban fogtak nigériai csalókat

2005.07.20. 16:07
Valószínűleg nem üdülni járt Malagába az háromszáz ember, akit szerdán csalás vádjával vett őrizetbe a spanyol rendőrség.

A spanyol rendőrség közleménye szerint világszerte több ezer emberből összesen százmillió eurót csaltak ki egy állítólagos lottónyeremény ígéretével a most letartóztatott gyanúsítottak. A bűnszövetkezet levélen vagy emailben jutatta el ajánlatát az áldozatoknak, azzal, hogy nyertek egy nigériai lottójátékon. A nyeremény kifizetéséhez azonban furcsa feltételt szabtak: az állítólagos nyertesnek ugyanis először át kellett utalnia egy meghatározott összeget a számlájukra.

A csalásnak húszezer ember esett áldozatul Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, de még Ausztráliában is. A banda minden bizonnyal már évek óta tevékenykedett, elfogásukban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is segédkezett. A nyomozók százhetven lakást és üzletet kutattak át Malagában.

Elfogták a legjobbat is

Mostanában igen aktívan fellépnek a hatóságok a nigériai csalók ellen, kedden például az egyik legnagyobb csalót, Amaka Anajembát ítélte a lagosi legfelsőbb bíróság. A nőnek a két és fél éves börtönbüntetés mellett vissza kell fizetnie a csalással okozott kárt is: egy brazil banknak 48,5 millió dollárral jön, a nigériai kormánynak ötmillióval, és még egy 15 000 dolláros bírságot is kiszabtak rá. A vád szerint Anajemba harmadmagával összesen 242 millió dolláros kárt okozott.

A nigériai csalók általában kis befektetésre nagy nyereséget ígérnek, de előlegre mindenképpen szükségük van. Néha egészen elképesztő történetekkel állnak elő, például bukott diktátorok elásott vagyonának a megkereséséhez vagy konkrét pénzmosáshoz kérnek segítséget, de olyan is volt már, hogy egy Föld körüli pályán ragadt nigériai űrhajós megmentésére kértek pénzt.