Jusztina
3 °C
16 °C

Repülőjegy, szállás, szalmakalap

2004.07.17. 19:40
Fülledt vagy esős időben végigjárni a város utazási irodáit, sorszámot tépni, esetleg saját hajunkat is a várakozásból adódó idegeskedés miatt, kis cetlikre írogatni, hogy álmainknak megfelelően hová juthatunk el tengeralattjáróval, hol várnak az apró sziget partján ágyékkötős fiúk - vagy talán banánszoknyás lányok -, hol van közelebb a tenger, hol olcsóbb a szállás, és van-e kocsibeálló. A nehézségek helyett kényelmesebb és praktikusabb megoldás az online utazásszervezést választani.
Annak, aki elhatározta, hogy a számítógép előtt ülve szervezi meg nyaralását, kezdő lépésként érdemes a nagyobb hazai utazási portálok, például a hurra-nyaralunk.hu, a travelport.hu, a startutazas.hu, a nu.hu vagy a vendegvaro.hu oldalára ellátogatni, ahol több utazási iroda ajánlatát összegzik, és egy ültő helyünkben össze tudjuk hasonlítani a kínálatot.

Repülőjegy a netről
Az online repülőjegy-foglalás a nagyobb portáloknál már szinte mindenütt létezik, ám online vásárlásra még csak kevesüknél van mód. Az online repülőjegy-vásárlás növekvő népszerűségét jelzi, hogy a Malév az online jegyértékesítés 2003. decemberi bevezetését követő két hónap alatt négyszázan utaztak az online vásárolt jegyekkel és három éve működik az ejegy.hu is, amely online repülőjegy-értékesítési szolgáltatás. Netes repülőjegy-vásárlásra a fapados légitársaságok oldalain viszont van mód, sőt, az ilyen légitársaságoknál kizárólag a világhálón lehet hozzájutni a jegyekhez.

A gép elől egyenesen Tahitire

Aki már egy ideje a számítógép előtt is szalmakalapban, virágfüzérrel üldögél, és semmi mást nem szeretne, csak egyenesen kimenni a repülőtérre, hogy Tahitin landoljon, érdemes a hurra-nyaralunk.hu vagy a travelport.hu oldalát böngészni. Ezek azok a szájtok ugyanis, amelyeknél még a fizetéshez sem szükséges bemenni az irodába. A hurra-nyaralunk.hu-n banki átutalással, a travelporton hitelkártyával lehet rendezni a számlát, és úgy tűnik, a kényelem továbbra is nagy úr, mert egyre többen választják az utazásnak ezt az formáját.

"Az online foglalást választók döntő többsége a kényelem miatt szervezi a számítógép előtt ülve utazását, és csak kevesen vannak azok, akik azért, mert úgy vélik, hogy így olcsóbb" - mondta az Indexnek Habóczki Zsolt, az online utazásszervezés növekvő népszerűségéről a hurra-nyaralunk.hu portált működtető HurráNyaralunk.hu Kft. ügyvezető igazgatója. A naponta frissülő, negyven utazási iroda ajánlatát feldolgozó hurra-nyaraunk.hu 2001-ben indult és a szájton keresztül az indulás évében 8 millió, 2003-ban már 110 millió forintért értékesítettek utakat. Hasonló arányokkal rendelkezik a travelport.hu is: 2003-ban mintegy 8000 érdeklődés és foglalás érkezett az IBUSZ Utazási Irodák által, a szájton kínált utakra.

A portálok kínálata sokszínű, a hurra-nyaralunk.hu negyven, a travelport.hu négyszáz utazási iroda ajánlatát tartalmazza. Az adatlap kitöltése után az utazási portál leellenőrzi, hogy az adott szálláson van-e hely, majd kedvező válasz esetén elküldik az utazási szerződést a megrendelőnek, majd a fizetés a fentiek szerint alakul. "Sok embernek továbbra is fontos, hogy a portál mellett lássák, hogy "valódi", offline irodát is működtet az online utazásszervező" állítja Habóczki, így aki bizalmatlan, személyesen, az utazási irodában, készpénzzel is kiegyenlítheti egyenlegét.

Utazási irodák a neten

Az utazási irodák internetes jelenléte egyelőre adatbázisuk online megjelenítésére korlátozódik, hatalmas óriáskatalógusokról van szó. Az online foglalás ezen esetekben rövidebb-hosszabb e-mailezést jelent az ügyintézővel, melynek végén szerencsés esetben az utas besétál a kiszemelt utat árusító irodához, és kifizeti az árat. Üdítő jelenség a vista.hu, amely a képes információdömping mellett a magyar utazóközönség számára rendkívül hasznos szolgáltatást kínál: az Adriatica névre hallgató rendszer közel tízezer horvát szállodához és apartmanhoz nyújt online foglalási lehetőséget.

Hasznos utazós fórumok
 • Az Index Törzsasztalának Utazás fóruma.
 • Ballofdirt.com, utazós blogok.
 • Utazas.com, fórumgyűjtemény.
 • Virtualtourist.com, amelyen minden országnak megvan a maga fóruma, és ahol az adott ország lakói szívesen és kimerítően válaszolnak a kérdésekre. Az utazási tájékozódást színesíti a portálon, hogy a tagok fényképekkel ellátott úti beszámolókban összegzik, hogy külföldi útjaikon mit tapasztaltak, mit érdemes megnézni, és mire kell vigyázni egy-egy országban.
 • A gép elől a Kaláka Fesztiválra

  A GKIeNET által végzett 2004. áprilisi felmérés szerint a hazai szállodák hetven százalékának, és a panziók felének van honlapja. A honlappal rendelkező hotelek mintegy felénél, a panzióknál pedig negyedüknél lehet a neten keresztül szállást foglalni, ám online számlakiegyenlítésre szinte alig van lehetőség.

  Az utazási portálok ugyan mind foglalkoznak a belföldi turizmussal, de többségüknél az igyekezet pár száz hazai szálloda adatbázisba rendezésénél megakadt. A Hurrá-nyaralunk oldalán a beérkezett foglalások csupán öt százalékát teszik ki a belföldi utakra vonatkozó igények. A belföldi szálláskeresésre legjobban a travelport.hu és a vendegvaro.hu oldalak használhatóak.

  A vendegvaro.hu portál vonzereje pontosan ez a fajta leltár: nemcsak egy-egy honi eseményről kapunk viszonylag részletes leírást, de ha például a diósgyőri Kaláka Fesztiválra igyekszünk, nemcsak a szálláslehetőségekről, éttermekről, egyéb rendezvényekről, a város nevezetesebb épületeiről, vonat- és buszmenetrendekről tájékozódhatunk, de még a helyi OTP-fiók nyitva tartásáról is. Amennyire praktikus és használható a vendegvaro.hu "vonzerőleltára", annyira hordoz kevés információt a portál szállásadatbázisa, ahol csak néhány esetben lehet a neten keresztül elintézni a szállásfoglalást, és sok esetben még emailcímet sem közölnek egy-egy szállodához, panzióhoz.