Árpád
-2 °C
3 °C

Repülőjegy, szállás, szalmakalap

2004.07.17. 19:40
Fülledt vagy esős időben végigjárni a város utazási irodáit, sorszámot tépni, esetleg saját hajunkat is a várakozásból adódó idegeskedés miatt, kis cetlikre írogatni, hogy álmainknak megfelelően hová juthatunk el tengeralattjáróval, hol várnak az apró sziget partján ágyékkötős fiúk - vagy talán banánszoknyás lányok -, hol van közelebb a tenger, hol olcsóbb a szállás, és van-e kocsibeálló. A nehézségek helyett kényelmesebb és praktikusabb megoldás az online utazásszervezést választani.
Annak, aki elhatározta, hogy a számítógép előtt ülve szervezi meg nyaralását, kezdő lépésként érdemes a nagyobb hazai utazási portálok, például a hurra-nyaralunk.hu, a travelport.hu, a startutazas.hu, a nu.hu vagy a vendegvaro.hu oldalára ellátogatni, ahol több utazási iroda ajánlatát összegzik, és egy ültő helyünkben össze tudjuk hasonlítani a kínálatot.

Repülőjegy a netről
Az online repülőjegy-foglalás a nagyobb portáloknál már szinte mindenütt létezik, ám online vásárlásra még csak kevesüknél van mód. Az online repülőjegy-vásárlás növekvő népszerűségét jelzi, hogy a Malév az online jegyértékesítés 2003. decemberi bevezetését követő két hónap alatt négyszázan utaztak az online vásárolt jegyekkel és három éve működik az ejegy.hu is, amely online repülőjegy-értékesítési szolgáltatás. Netes repülőjegy-vásárlásra a fapados légitársaságok oldalain viszont van mód, sőt, az ilyen légitársaságoknál kizárólag a világhálón lehet hozzájutni a jegyekhez.

A gép elől egyenesen Tahitire

Aki már egy ideje a számítógép előtt is szalmakalapban, virágfüzérrel üldögél, és semmi mást nem szeretne, csak egyenesen kimenni a repülőtérre, hogy Tahitin landoljon, érdemes a hurra-nyaralunk.hu vagy a travelport.hu oldalát böngészni. Ezek azok a szájtok ugyanis, amelyeknél még a fizetéshez sem szükséges bemenni az irodába. A hurra-nyaralunk.hu-n banki átutalással, a travelporton hitelkártyával lehet rendezni a számlát, és úgy tűnik, a kényelem továbbra is nagy úr, mert egyre többen választják az utazásnak ezt az formáját.

"Az online foglalást választók döntő többsége a kényelem miatt szervezi a számítógép előtt ülve utazását, és csak kevesen vannak azok, akik azért, mert úgy vélik, hogy így olcsóbb" - mondta az Indexnek Habóczki Zsolt, az online utazásszervezés növekvő népszerűségéről a hurra-nyaralunk.hu portált működtető HurráNyaralunk.hu Kft. ügyvezető igazgatója. A naponta frissülő, negyven utazási iroda ajánlatát feldolgozó hurra-nyaraunk.hu 2001-ben indult és a szájton keresztül az indulás évében 8 millió, 2003-ban már 110 millió forintért értékesítettek utakat. Hasonló arányokkal rendelkezik a travelport.hu is: 2003-ban mintegy 8000 érdeklődés és foglalás érkezett az IBUSZ Utazási Irodák által, a szájton kínált utakra.

A portálok kínálata sokszínű, a hurra-nyaralunk.hu negyven, a travelport.hu négyszáz utazási iroda ajánlatát tartalmazza. Az adatlap kitöltése után az utazási portál leellenőrzi, hogy az adott szálláson van-e hely, majd kedvező válasz esetén elküldik az utazási szerződést a megrendelőnek, majd a fizetés a fentiek szerint alakul. "Sok embernek továbbra is fontos, hogy a portál mellett lássák, hogy "valódi", offline irodát is működtet az online utazásszervező" állítja Habóczki, így aki bizalmatlan, személyesen, az utazási irodában, készpénzzel is kiegyenlítheti egyenlegét.

Utazási irodák a neten

Az utazási irodák internetes jelenléte egyelőre adatbázisuk online megjelenítésére korlátozódik, hatalmas óriáskatalógusokról van szó. Az online foglalás ezen esetekben rövidebb-hosszabb e-mailezést jelent az ügyintézővel, melynek végén szerencsés esetben az utas besétál a kiszemelt utat árusító irodához, és kifizeti az árat. Üdítő jelenség a vista.hu, amely a képes információdömping mellett a magyar utazóközönség számára rendkívül hasznos szolgáltatást kínál: az Adriatica névre hallgató rendszer közel tízezer horvát szállodához és apartmanhoz nyújt online foglalási lehetőséget.

Hasznos utazós fórumok
 • Az Index Törzsasztalának Utazás fóruma.
 • Ballofdirt.com, utazós blogok.
 • Utazas.com, fórumgyűjtemény.
 • Virtualtourist.com, amelyen minden országnak megvan a maga fóruma, és ahol az adott ország lakói szívesen és kimerítően válaszolnak a kérdésekre. Az utazási tájékozódást színesíti a portálon, hogy a tagok fényképekkel ellátott úti beszámolókban összegzik, hogy külföldi útjaikon mit tapasztaltak, mit érdemes megnézni, és mire kell vigyázni egy-egy országban.
 • A gép elől a Kaláka Fesztiválra

  A GKIeNET által végzett 2004. áprilisi felmérés szerint a hazai szállodák hetven százalékának, és a panziók felének van honlapja. A honlappal rendelkező hotelek mintegy felénél, a panzióknál pedig negyedüknél lehet a neten keresztül szállást foglalni, ám online számlakiegyenlítésre szinte alig van lehetőség.

  Az utazási portálok ugyan mind foglalkoznak a belföldi turizmussal, de többségüknél az igyekezet pár száz hazai szálloda adatbázisba rendezésénél megakadt. A Hurrá-nyaralunk oldalán a beérkezett foglalások csupán öt százalékát teszik ki a belföldi utakra vonatkozó igények. A belföldi szálláskeresésre legjobban a travelport.hu és a vendegvaro.hu oldalak használhatóak.

  A vendegvaro.hu portál vonzereje pontosan ez a fajta leltár: nemcsak egy-egy honi eseményről kapunk viszonylag részletes leírást, de ha például a diósgyőri Kaláka Fesztiválra igyekszünk, nemcsak a szálláslehetőségekről, éttermekről, egyéb rendezvényekről, a város nevezetesebb épületeiről, vonat- és buszmenetrendekről tájékozódhatunk, de még a helyi OTP-fiók nyitva tartásáról is. Amennyire praktikus és használható a vendegvaro.hu "vonzerőleltára", annyira hordoz kevés információt a portál szállásadatbázisa, ahol csak néhány esetben lehet a neten keresztül elintézni a szállásfoglalást, és sok esetben még emailcímet sem közölnek egy-egy szállodához, panzióhoz.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?