Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A Procter & Gamble leszámol a letöltőkkel

2003.05.30. 11:50
Fájlcserélők használata miatt korlátozta alkalmazottainak magáncélú internetezési lehetőségeit a Procter & Gamble multicég. A szerkesztőségünk birtokába jutott belső körlevél szerint a zeneletöltés a cég erőforrásainak 70 százalékát leterhelte. A belső szabályzat szerint akár az alkalmazottak postáját is átolvashatják a szabályzat betartása érdekében, ám az adatvédelmi biztos szerint ehhez a dolgozók előzetes beleegyezésére lenne szükség. A magyar leányvállalatnál azt állítják, csak a forgalmat mérik.
A Procter & Gamble multicég belső körlevele szerint az alkalmazottak naponta legfeljebb tíz percig használhatják a céges internetelérést magáncélra. Az áprilisi keltezésű, angol nyelvű email szerint a "vállalat elektronikus kommunikációs rendszerének magáncélú használatát az ésszerűség határain belül eltűrik, amennyiben ez a tevékenység nem megy az illető vagy mások termelékenységének rovására, illetve nem gátolja a P&G üzletmenetét."

Nem politizálhatnak a cég gépeiről

A köremailt Andreas Stefanovszky, a Procter & Gamble közép-és dél-európai régiójának igazgatója szignálta. A levélhez csatolt, 2002 szeptemberében elfogadott belső előírás szerint a vállalat a nem megfelelő tevékenységek közé sorolja többek között a politikai és vallási témájú, a kollégák munkáját lekicsinylő és az adománygyűjtő körlevelek küldését, a képek és zenék letöltését, valamint a pornográf, rágalmazó és visszataszító anyagok megosztását.

Stefanovszky körlevele szerint az interneten való böngészés, valamint a képek és zenék letöltése leterhelte vonalaikat. Egy alkalommal a cég hálózati kapacitásának 70 százalékát vette el a dolgozók magáncélú zeneletöltése.

A korlátozás nem volt jó megoldás

A régióigazgató levelében leszögezi, a tíz perces korlátozást nem tartják be az alkalmazottak, ezért elkezdték megfigyelni a hálózaton zajló adatáramlás mértékét, és listát készítenek a legtöbbet letöltőkről. "Amennyiben ön rákerül erre a listára, számíthat arra, hogy főnöke hamarosan megkeresi önt, hogy elbeszélgessen a nagymértékű letöltés okáról és csökkentésének lehetőségéről" - áll a körlevélben.

Nem bontják fel a postát

A Procter & Gamble magyarországi képviseletétől megtudtuk, hogy senki sem nézi meg a levelek tartalmát - mivel ezzel magántitkot sértenének -, hanem csak az adatforgalom méretét figyelik. Elmondásuk szerint eddig itthon még senkit sem vontak felelősségre ez ügyben.

A fentieknek némileg ellentmond a céges internetszabályzatban olvasható burkolt fenyegetés, miszerint "A technológia természetéből adódóan ne legyenek a dolgozóknak olyan elvárásaik, hogy az elektronikusan küldött vagy fogadott információ nem nyilvános. A technológia minden információt és tranzakciót elfog és dokumentál." A szöveg szerint "Amennyiben okunk van azt hinni, hogy egy alkalmazott nem megfelelő tevékenységet végez, a Cég fenntartja magának a jogot az emailes és internetes tevékenység megfigyelésére. Ennek a szabályzatnak a megszegése és a Cég elektronikus kommunikációs rendszerek megfelelő használatára vonatkozó előírásainak megszegése komoly fegyelmi következményeket vonhat maga után."

A dolgozó beleegyezése kell a megfigyeléshez

Amennyiben a cég engedélyez magáncélú internethasználatot, nem figyelheti meg dolgozói elektronikus kommunikációját - mondta el kérdésünkre Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a dolgozók ehhez kifejezetten hozzájárulnak. Egy munkáltató-alkalmazotti viszonyban ugyanakkor megkérdőjelezhető a beleegyezés önkéntessége, hiszen a dolgozó joggal tarthat retorzióktól, ha nem járul hozzá az ellenőrzéshez, mondta el kérdésünkre Péterfalvi Attila.

Az adatvédelmi biztos elmondta, nemcsak az emailek tartalma, hanem még az egyének által megnézett weboldalak listája is személyes adatnak számít. Minden évben érkeznek ilyen jellegű alkalmazotti panaszok az adatvédelmi biztos hivatalához, mondta el Péterfalvi Attila. Tavaly nőtt az ilyen témájú beadványok száma, melyekben a dolgozók megtorlástól tartva nem nevezik meg munkáltatójukat.