Erzsébet
1 °C
4 °C

Első a Szex a szippantóskocsival, második a Tyúkdugás

2004.04.19. 13:49
Meglepő adattal szolgált az Index legfrissebb onlinepornó-felmérése: a honi felhasználók nagyságrendekkel jobban érdeklődnek az extrém szexfilmek, mint bármi más iránt. Legtöbben állatos pornót töltenek, és a hazai szexvideótékák kínálatából is ezt viszik a legtöbben. A webes kínálat különben kezd letisztulni, láthatóan egyre több a legális tartalom.
Az Index az egyik legnagyobb hazai, ip-alapú filmközvetítéssel foglalkozó cég, az Smsfilm.hu munkatársától, Kupcsik Sándortól érdeklődött az ip-alapú kereskedelmi pornófilmpiac aktuális állásáról.

Meglepő sorrend

Kupcsik Sándor elmondta: a legkeresettebb filmek az állatos pornóvideók, ezeket hat-nyolcszor többen töltik le, mint a "hagyományos" heteró szexfilmeket. Elméletünket, mely szerint ennek az az oka, hogy a videótékákban ezeket a filmeket nem merik kérni az emberek, ezért töltik le a netről, interjúalanyunk rövid úton cáfolta. Ő ugyanis számos szexvideótékában érdeklődött piackutatási céllal, hogy mely filmek mennek a legjobban, és kiderült, hogy mindenhol ugyanezek az arányok, sőt. Kupcsik Sándor a kapott válaszok alapján megállapította, hogy a tékákból tízszer annyain visznek állatos pornót, mint hagyományosat, igaz, inkább letétre, és nem személyivel vagy tagságival kölcsönöznek.

A letöltések száma szerint a második helyen az ürülékkel és vizelettel explicit módon foglalkozó filmek állnak, harmadikon a fétisvideók, negyediken a szado-mazo filmek, és a legutolsó helyre szorultak a hetero, leszbikus és gay filmek. Februárban a legtöbbször letöltött videó egyébként a Szex a szippantóskocsival című volt, második a Tyúkdugás, harmadik helyre a lovas filmek szorultak, mondta el Kupcsik.

Kupcsik Sándor közölte: céljuk, hogy Magyarország legnagyobb filmforgalmazóival és -gyártóival szerződve a hazai webes pornófilmkínálatot, letöltéseket a legális, jogtisztán forgalmazható tartalmak felé orientálják. "Ma Magyarországon például az Smsfilm.hu forgalmazhatja egyedül jogtisztán az interneten a legújabb Luxx-filmeket" - mondta, és hozzátette, hogy a Fotexnet szexshop rovatába is ők szállítanak. Ezenkívül például a Startlapot üzemeltető céggel is bevételmegosztásos megállapodásuk van, melynek köszönhetően a felnőttoldalakon is jelen vannak filmes boxokkal, bannerekkel. Az egyik legnagyobb internetszolgáltatóval pedig most kezdtek tárgyalásokat erotikus oldal indításával kapcsolatban, tette hozzá.

Klónoldalak

A cégnek egyébként nincs saját weblapja a letöltések számára, hanem úgynevezett klónoldalakat készít, melyek partnereik weblapjáról érhetők el, a html-oldalak és a letöltések az Smsfilm.hu központi szerveréről jönnek. Kilencvenhét weblapra vannak bekötve ilyen klónoldalak, a cég jelenleg közel ötszáz filmet forgalmaz, melyek közül most nagyjából háromszázharminc tölthető le. A bevételen osztozik a cég a partneroldalakkal.

Kupcsik pontos számokat nem szeretett volna közölni, de annyit elárult, hogy a forgalom őket is meglepte, sőt új szervert is kellett venniük az egyre több letöltés miatt, melyek száma havi szinten kezdi megközelíteni a tízezres nagyságrendet. Érdekes módon ünnepnapokon, otthonról is sokan töltenek, húsvét hétfőn például átlagos hétköznapi forgalom volt mérhető. A felhasználók főleg emelt díjas sms-ben fizetnek, az alternatív eszközök (vonalas telefon, illetve különböző fizetőkártyák használata) csak a tranzakciók három százalékát teszik ki.

Jogvita

Az Smsfilm mellett Kovács István (Kovi) cége, a Luxx Videó, Falussy Gábor cége, az Erotika.hu Kft. is foglalkozik ip-alapú filmforgalmazással, köztük jelenleg is tart az a jogvita, ami még tavaly februárban indult. A vita oka, hogy kétféleképpen értelmezhető egy kötőszó a LUXx és Falussy cége, a Lyss között 1999-ben kötött szerződés szövegében.

A szerződés "a Luxx által készített és forgalmazott" filmekre vonatkozik, Kovács István szerint ez azt jelenti, hogy Falussy nem teheti fel az internetre azokat a filmeket, melyeket nem a Luxx készített, csak forgalmaz. Falussy ezzel szemben úgy értelmezi a kérdéses szöveget, hogy az minden Luxx által forgalmazott filmre vonatkozik, tehát azokra is, melyeket a Luxx készített, és azokra is, melyeket nem.

Tárhely

Sok fizetős film található a Maxiweb.hu tárhelyszolgáltató különböző aloldalain is. A domaint Holman Endre regisztrálta, aki kérdésünkre elmondta, hogy ezeknek az oldalaknak nagy része nem az övék, csak a tárhelyet biztosítják. Ők Gianfranco Romagnoli olasz pornórendező filmjeinek terjesztésére szerződtek (ezeknek a filmeknek a központi oldala a Dvdmozi.hu, ennek klónoldalai heteken belül indulnak el). A többi oldalt magánszemélyek, illetve cégek üzemeltetik, tette hozzá.

A licencelt filmek mellett saját anyagok gyártását is elkezdték, mert hosszú távon azokat sokkal jobban megéri terjeszteni és forgalmazni, mondta Holman. A saját anyagok gyártása mellett elkezdtek terjeszkedni külföldre is, tette hozzá, mert az a piac sokkal nagyobb és sokkal nagyobb a fizetési hajlandóság az ilyen tartalmakra.

A Maxiweb saját fejlesztésű webes sms-rendszerrel rendelkezik (amit külföldre tovább is értékesítettek), az oldalak üzemeltetői három gigabájt, egyedi szerződéseknél meg akár több tíz gigabájt anyagot is feltölthetnek, amihez aztán a felhasználók emelt díjas sms-ben vagy vonalas számon férhetnek hozzá. A bevétel itt is megoszlik a tárhelyszolgáltató és az oldalak üzemeltetői között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?