Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Első a Szex a szippantóskocsival, második a Tyúkdugás

2004.04.19. 13:49
Meglepő adattal szolgált az Index legfrissebb onlinepornó-felmérése: a honi felhasználók nagyságrendekkel jobban érdeklődnek az extrém szexfilmek, mint bármi más iránt. Legtöbben állatos pornót töltenek, és a hazai szexvideótékák kínálatából is ezt viszik a legtöbben. A webes kínálat különben kezd letisztulni, láthatóan egyre több a legális tartalom.
Az Index az egyik legnagyobb hazai, ip-alapú filmközvetítéssel foglalkozó cég, az Smsfilm.hu munkatársától, Kupcsik Sándortól érdeklődött az ip-alapú kereskedelmi pornófilmpiac aktuális állásáról.

Meglepő sorrend

Kupcsik Sándor elmondta: a legkeresettebb filmek az állatos pornóvideók, ezeket hat-nyolcszor többen töltik le, mint a "hagyományos" heteró szexfilmeket. Elméletünket, mely szerint ennek az az oka, hogy a videótékákban ezeket a filmeket nem merik kérni az emberek, ezért töltik le a netről, interjúalanyunk rövid úton cáfolta. Ő ugyanis számos szexvideótékában érdeklődött piackutatási céllal, hogy mely filmek mennek a legjobban, és kiderült, hogy mindenhol ugyanezek az arányok, sőt. Kupcsik Sándor a kapott válaszok alapján megállapította, hogy a tékákból tízszer annyain visznek állatos pornót, mint hagyományosat, igaz, inkább letétre, és nem személyivel vagy tagságival kölcsönöznek.

A letöltések száma szerint a második helyen az ürülékkel és vizelettel explicit módon foglalkozó filmek állnak, harmadikon a fétisvideók, negyediken a szado-mazo filmek, és a legutolsó helyre szorultak a hetero, leszbikus és gay filmek. Februárban a legtöbbször letöltött videó egyébként a Szex a szippantóskocsival című volt, második a Tyúkdugás, harmadik helyre a lovas filmek szorultak, mondta el Kupcsik.

Kupcsik Sándor közölte: céljuk, hogy Magyarország legnagyobb filmforgalmazóival és -gyártóival szerződve a hazai webes pornófilmkínálatot, letöltéseket a legális, jogtisztán forgalmazható tartalmak felé orientálják. "Ma Magyarországon például az Smsfilm.hu forgalmazhatja egyedül jogtisztán az interneten a legújabb Luxx-filmeket" - mondta, és hozzátette, hogy a Fotexnet szexshop rovatába is ők szállítanak. Ezenkívül például a Startlapot üzemeltető céggel is bevételmegosztásos megállapodásuk van, melynek köszönhetően a felnőttoldalakon is jelen vannak filmes boxokkal, bannerekkel. Az egyik legnagyobb internetszolgáltatóval pedig most kezdtek tárgyalásokat erotikus oldal indításával kapcsolatban, tette hozzá.

Klónoldalak

A cégnek egyébként nincs saját weblapja a letöltések számára, hanem úgynevezett klónoldalakat készít, melyek partnereik weblapjáról érhetők el, a html-oldalak és a letöltések az Smsfilm.hu központi szerveréről jönnek. Kilencvenhét weblapra vannak bekötve ilyen klónoldalak, a cég jelenleg közel ötszáz filmet forgalmaz, melyek közül most nagyjából háromszázharminc tölthető le. A bevételen osztozik a cég a partneroldalakkal.

Kupcsik pontos számokat nem szeretett volna közölni, de annyit elárult, hogy a forgalom őket is meglepte, sőt új szervert is kellett venniük az egyre több letöltés miatt, melyek száma havi szinten kezdi megközelíteni a tízezres nagyságrendet. Érdekes módon ünnepnapokon, otthonról is sokan töltenek, húsvét hétfőn például átlagos hétköznapi forgalom volt mérhető. A felhasználók főleg emelt díjas sms-ben fizetnek, az alternatív eszközök (vonalas telefon, illetve különböző fizetőkártyák használata) csak a tranzakciók három százalékát teszik ki.

Jogvita

Az Smsfilm mellett Kovács István (Kovi) cége, a Luxx Videó, Falussy Gábor cége, az Erotika.hu Kft. is foglalkozik ip-alapú filmforgalmazással, köztük jelenleg is tart az a jogvita, ami még tavaly februárban indult. A vita oka, hogy kétféleképpen értelmezhető egy kötőszó a LUXx és Falussy cége, a Lyss között 1999-ben kötött szerződés szövegében.

A szerződés "a Luxx által készített és forgalmazott" filmekre vonatkozik, Kovács István szerint ez azt jelenti, hogy Falussy nem teheti fel az internetre azokat a filmeket, melyeket nem a Luxx készített, csak forgalmaz. Falussy ezzel szemben úgy értelmezi a kérdéses szöveget, hogy az minden Luxx által forgalmazott filmre vonatkozik, tehát azokra is, melyeket a Luxx készített, és azokra is, melyeket nem.

Tárhely

Sok fizetős film található a Maxiweb.hu tárhelyszolgáltató különböző aloldalain is. A domaint Holman Endre regisztrálta, aki kérdésünkre elmondta, hogy ezeknek az oldalaknak nagy része nem az övék, csak a tárhelyet biztosítják. Ők Gianfranco Romagnoli olasz pornórendező filmjeinek terjesztésére szerződtek (ezeknek a filmeknek a központi oldala a Dvdmozi.hu, ennek klónoldalai heteken belül indulnak el). A többi oldalt magánszemélyek, illetve cégek üzemeltetik, tette hozzá.

A licencelt filmek mellett saját anyagok gyártását is elkezdték, mert hosszú távon azokat sokkal jobban megéri terjeszteni és forgalmazni, mondta Holman. A saját anyagok gyártása mellett elkezdtek terjeszkedni külföldre is, tette hozzá, mert az a piac sokkal nagyobb és sokkal nagyobb a fizetési hajlandóság az ilyen tartalmakra.

A Maxiweb saját fejlesztésű webes sms-rendszerrel rendelkezik (amit külföldre tovább is értékesítettek), az oldalak üzemeltetői három gigabájt, egyedi szerződéseknél meg akár több tíz gigabájt anyagot is feltölthetnek, amihez aztán a felhasználók emelt díjas sms-ben vagy vonalas számon férhetnek hozzá. A bevétel itt is megoszlik a tárhelyszolgáltató és az oldalak üzemeltetői között.