Alfréd
-2 °C
2 °C

Európai Google-t akar a francia elnök

2006.01.17. 11:20
Jacques Chiracnak elege van az angolszász kulturális hegemóniából, ezért a közpénzt sem sajnálja, ha arról van szó, hogy létrehozza a Google és a Yahoo európai vetélytársát. A Quaero részben állami pénzből, részben magántőkéből készül; a fejlesztésben részt vesz a francia Thomson, a France Telecom, német részről a Deutsche Telekom és a Bertelsmann is.

Ismert német és francia cégek dolgoznak a Quaerón, azon a webes keresőn, amelynek létrehozását Jacques Chirac francia köztársasági elnök legutóbb tartalmi szempontból rendhagyó újévi beszédében szorgalmazta. "Napjainkban a tudás és a kultúra új geográfiája rajzolódik ki" - mondta a francia államfő január 4-én tartott beszédében. "Holnapra az, ami nem elérhető a neten, láthatatlan lesz a világnak".

Chirac szerint a megoldás egy olyan páneurópai webes kereső lenne, amellyel a kontinens sikeresen válaszolhatna "arra a globális kihívásra, amelyet a Yahoo és a Google jelent".

Quaero ergo sum

A Quaerón (a latin szó azt jelenti: keresek), már dolgoznak a francia Thomson, a France Telecom, illetve a német Deutsche Telekom programozói, és a Bloomberg hírügynökség hétfőn arról tudósított, hogy a Bertelsmann kiadókonglomerátum szolgáltatási ágazatának egyik részlege, az Empolis is beszállt a projektbe - sőt szívesen vállalkozna annak vezetésére is. A Financial Times ugyancsak hétfői információi szerint az Empolis által képviselt Bertelsmann a projekt német, a világ legnagyobb műsoros dvd-kereskedőjeként ismert Thomson a francia részét irányítaná, ha a héten aláírják az erről szóló informális megállapodást.

Az eurocentrikus kereső fejlesztése egyelőre olyannyira korai szakaszban jár, hogy a projekt résztvevői még csak megjósolni sem tudják, mikorra készül el és mennyibe kerül majd. Az biztos, hogy a Quaero többet tud majd, mint egy szokványos webkereső, hiszen nemcsak a szöveges fájlokat, hanem a kép- és hangfájlokat is indexeli. A fejlesztők azt tervezik, hogy az európai keresőt olyan fordítóprogrammal is felszerelik, amely a szöveg mellett a hangzó anyagot is képes lefordítani - hogy milyen nyelvről milyen nyelvre, azt egyelőre nem tudni.

Yaheaux, Göögle

Nem az újévi beszéd volt az első alkalom, hogy Chirac kikelt az "angolszász kulturális imperializmus" ellen, amelynek egyik manifesztációját épp a világelső webkeresőben, a Google-ben, illetve annak ugyancsak amerikai vetélytársában, a Yahoo-ban véli felfedezni. Egy tavaly augusztus végén Reimsben tartott beszédében a francia államfő a Quaerót propagálandó azt mondta: "A technológiai felsőbbrendűségért folytatott harc résztvevői vagyunk. Franciaországban, Európában a hatalmunk forog kockán."

A francia elnök hasonló nézeteit már akkor is hangoztatta, amikor egy európai digitális könyvtár létrehozását szorgalmazta a Google Print ellenében. "A kultúra nem árucikk, és nem hagyhatjuk rá a piac vak erőire" - mondta akkor Chirac. "Rendületlenül meg kell védenünk a világ kulturális változatosságát az uniformitásban leselkedő veszélyektől."

Az angolszász kulturális hegemónia ellen vívott harc bástyájának szánt Quaerót, amelyet a szilícium-völgyi média egyes képviselői tréfásan csak Yaheaux-ként és Göögle-ként emlegetnek, a résztvevő vállalatok tőkéjéből illetve állami pénzből finanszírozzák majd - egyelőre Franciaország és Németország részvétele bizonyos. Az összeg egy részét a Chirac által tavaly nyáron kétmilliárd euróból létrehozott ipari innovációs ügynökség pénzeli majd.