Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lezárult a Sex.com vita

2003.06.14. 10:18
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította Stephen Cohen fellebbviteli kérelmét, amelyben azt állította, hogy a több millió dollárt érő domainnév az ő tulajdona, írt a BBC. A bíróság megállapította, hogy a havonta ötszázezer dollár reklámbevételt hozó címet Cohen jogszerűtlenül vette el Gary Krementől, az oldal eredeti tulajdonosától.
Kremen az akkoriban Network Solutions néven futó Verisign vállalatnál jegyezte be a címet. Stephen Cohen egy olcsó trükkel szerezte meg a címet: Kremen nevében egy meghamisított levelet írt a vállalatnak, amelyben a saját nevére íratta át domainnevet, a Verisign pedig hatalmasat hibázott, ugyanis a levél leellenőrzése és Kremen megkeresése nélkül teljesítette a kérést.

Nehezen behajtható kártérítések

Cohen ezután egy több millió dollárt érő internetes pornószolgáltatást hozott létre a beszédes név segítségével, most azonban 65 millió dolláros kártérítést kell fizetnie Kremennek, mivel a bíróság nem fogadta el a fellebbviteli kérelmét. Szakértők szerint a döntés precedens értékű, mivel a bíróság kimondta, hogy a téves átíratásért a Verisign a felelős. Kremen azonban így sem fogja egykönnyen behajtani a kártérítést, mivel Cohen Mexikóba menekült az igazságszolgáltatás elől. Ugyanolyan nehéz lesz elismertetnie a Verisignnal, hogy hibázott, mivel a cég szerint a domain név nem tulajdon, ezért nem tehetik felelőssé annak átruházásáért. Ha a Verisign mégis veszít, akkor körülbelül százmillió dolláros büntetésre számíthat.