Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Bloggerek gyűjtenek a Star Wars Kölyök javára

2003.05.21. 14:32
Amerikai bloggerek pénzgyűjtést kezdeményeztek egy kanadai tinédzser javára, aki kövérsége ellenére roppant energikusan kezeli a jedi fénykardot. A fiatal srác véletlenül kiszivárgott házi videofelvételén az egész világ jót mulatott, az internetezők lelkifurdalásból megajándékozzák.
Az elhíresült kétperces felvételen a túlsúlyos tinédzser egy seprűnyéllel hadonászva őszinte lelkesedéssel utánozza a jedik harcművészetét, írta a Wired. A videó egyértelműen nem a nyilvánosság számára készült, ám mióta felkerült az internetre, több százezren mulattak rajta. Andy Baio (waxy.org) és Jish Mukerji (jish.nu) bloggerek jótékony célú gyűjtést kezdeményeztek a "Star Wars Kid" néven ismertté vált fiatalember számára, mert bűntudatot éreztek amiatt, hogy a fiú nevetség tárgyává vált.

Baio és Mukerji megtalálta a felvételen szereplő francia kanadai srácot, aki Quebecben él. Mivel Ghyslain fiatalkorú, a személyazonosságát nem hozzák nyilvánosságra.

Egymást szórakoztatják

A múlt hét pénteken elindított gyűjtés során a háromszázhetven adakozótól összesen 3700 dollárt szedtek össze, de ezen kívül sokat szoftvereket és pólókat is felajánlottak. A bloggerek azt tervezik, hogy a pénzből vesznek a fiúnak egy Apple iPod zenelejátszót és néhány kiegészítőt. "Remekül szórakoztunk a felvételen, ezért úgy gondoltuk, hogy tennünk kéne a fiúért valamit" - mondta Mukerji a Wirednek. "Nagyon sokan adakoztak szimpátiából. Sok ember kicsit saját magát látta meg a fiúban, hiszen mi mindannyian csináltunk hasonló dolgokat fiatalon." - tette hozzá.

Milliók látták a felvételt

Baio weboldala szerint Ghyslain titokban rögzítette a felvételt iskolájának audiovizuális laborjában. Néhány iskolatársa azonban megtalálta a videót, bedigitalizálta és felöltötte a Kazaa fájlcserélő hálózatra. Baio elmondása szerint a fájl két hét alatt az egész világot bejárta.

Április végén jelent meg a videó szerkesztett változata, amelyet a Raven Software szoftverfejlesztő cég egyik alkalmazottja, Bryan Dube készített el. Az eredeti videó ekkor egészült ki különleges hang- és fényhatásokkal, például a kard vibráló fénycsóvájával. Egy héttel később a videó elérhetősége az összes nagyobb játékkal és technológiával foglalkozó weboldalon, fórumon és csevegőszobában megjelent, mondta Baio.

Lehetetlen megállapítani, hogy összesen hány emberhez jutott el a felvétel, ugyanakkor Baio elmondása szerint egyedül az ő oldaláról több mint 1,1 milliószor töltötték le.

Adományokkal javítanak a helyzeten

Ghyslain tudatában van annak, hogy filme a világ minden tájára eljutott. Mukerji szerint a fiatal fiú erősen önbizalomhiányos, és ezen a problémán nem sokat segített a videó. Ennek ellenére a bloggerek remélik, hogy az adományok talán pozitív hatással lesznek Ghyslainre.

Baio oldalán egy Kevin nevű illető azt írja megjegyzésében: "Remélem Ghyslain tudja, hogy sokunk azért nevetett a videón, mert pontosan ugyanígy viselkedtünk a középiskolában. Nem kellene rosszul éreznie magát a videó miatt, hiszen valamennyien elkövettünk hasonló bolondságokat. Örülök annak, hogy még a webkorszak előtt voltam tizenöt éves, így nem kerülhettek nyilvánosságra ezek a dolgok."