Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Universal beperelte a MySpace-t

2006.11.21. 11:45
Méltánytalannak nevezte a MySpace azt a pert, amelyet a Universal Music Group akasztott a nyakába. A zenekiadó azzal vádolja a legnagyobb közösségi oldalt, hogy illegális zene- és vieomegosztásra buzdítja felhasználóit.

A Universal azt állítja, hogy a vele szerződött művészek - többek között a The Killers, Jay-Z és Gwen Stefani - dalai és klipjei is megtalálhatók a MySpace felhasználóinak oldalain. A zenekiadó szerint a MySpace sara, hogy az illegális feltöltéseket lehetővé tevő technológiát a netezők korlátlanul használhatják. A mamutcég úgy véli, hogy a szolgáltatásnak nincs joga felhatalmazást adni a felhasználóinak arra, hogy bármit feltöltsenek.

A MySpace illetékesei szerint a per méltánytalan, ők nem tettek semmi olyat, ami törvénybe ütközik, az illegális tartalmat pedig rendszeresen szűrik és törlik. "Mi csak egy eszközt bocsátunk a felhasználóink rendelkezésére" - áll a közösségi oldal nyilatkozatában. "Nem bátorítjuk, és nem is nézzünk el a jogsértő magatartást."

Az Universal keresete ellenkező véleményen van: eszerint a MySpace bűnrészesnek tekinthető azáltal, hogy technológiailag megkönnyíti az illegális tartalom terjesztését. "A mi zenéinknek és videóinknak kulcsszerepe volt abban a közösségépítésben, amely több százmillió dollár értékű szolgáltatássá tette a MySpace-t" - hangsúlyozza a kereset. "Nem célunk a közösségteremtés meggátlása, de gondoskodni akarunk arról, hogy elismerjék a jogainkat és a művészeink jogait."

A zenekiadó néhány héttel azután perelte be a MySpace-t, hogy a több mint 100 millió felhasználói profillal rendelkező oldal bejelentette, ezentúl speciális szoftverrel szűri a tartalmat. A MySpace egy, az illegálisan tárolt, jogvédett zenei tartalmat felismerő technológiával törli a jogtalanul feltöltött anyagokat. Azokat a renitens felhasználókat, akik a rendszeres szűrések ellenére többször is illegális zenéket töltenek fel, profiljuk törlésével büntetik majd. "A MySpace a szerzői jogok védelmének elkötelezettje, akár nagy kiadó sztárjáról, akár független zenekarról van szó" - nyilatkozta akkor a közösségi oldal egyik alapítója és vezérigazgatója, Chris DeWolfe a Reutersnek.

A MySpace-en több mint hárommillió együttesnek van saját oldala, és a zenészeknek hamarosan arra is lehetőségük nyílik majd, hogy fizetős letöltések révén árulják a dalaikat.