Piroska
-2 °C
5 °C

Digitális szakszervezet az USA-ban

2004.06.25. 10:15
Az alkalmazotti mozgalom új formája már az internetre alapoz. Az USA-ban tavaly a magáncégek alkalmazottai között alig 8,2 százalék volt a szakszervezeti tagok aránya.
Az egyik legnagyobb amerikai független szakszervezet új internetes szervezeti formával küzdene a taglétszám további apadása ellen. Az érdeklődő alkalmazottak szabadon beléphetnek a virtuális szakszervezetbe.

A tagság nem kötődik az adott munkahelyhez és nem igényli még a munkaadó beleegyezését sem. Az úttörő jellegű projektet kedden San Franciscóban, a SEIU szolgáltatói szakszervezet rendezvényén mutatták be.

Csökkenő létszám

Az USA-ban az alkalmazottak szervezettségi szintje a szövetségi munkaügyi tárca adatai szerint tavaly negatív rekordot ért el, 12,9 százalékra süllyedt. Egy évvel korábban még a munkavállalók 13,3 százaléka tartozott valamilyen szakszervezethez.

Még rosszabbul állnak magánszektor munkavállalói. 2003-ban közülük alig 8,2 százalék volt tagja valamely szakszervezetnek. Maga a SEIU a tagjai közt tudhat sok közszolgálati alkalmazottat is.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Andy Stern szerint a PurpleOcean.org radikálisan új megközelítése az alkalmazotti mozgalomnak, írta az APA hírügynökség.

Szenátor a példa

Stern szerint a szakszervezeteknek a társadalom új, interneten szerveződő formációiból kell megerősödniük. A világháló ugyanis tettre kész és önszerveződő emberek millióit köti össze, akikről a szakszervezetek nem mondhatnak le.

A virtuális szakszervezet elindítói számára a követendő példát a korábbi vermonti szenátor, Howard Dean utólag sikertelennek bizonyult elnökválasztási kampánya jelenti. A demokrata jelölt támogatók százezreit volt képes megnyerni az interneten, és több millió dollárnyi adományt is gyűjtött a kampányára.