Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Online tüntettek a T-Online ellen

2005.08.13. 13:32
A legnagyobb magyar netszolgáltató a múlt héten közölte: szerződést bont ötven ügyfelével, akik a szokásosnál több adatot töltöttek le a netről. A valodi.hu webportál tiltakozásul fájlletöltéses demonstrációt hirdetett péntek estére, ami a szervezők szerint sikeresen, fegyelmezetten és kulturáltan zajlott. Lehet, hogy lesz folytatás.

A péntek este szokásoshoz képest legalább 1 - 2,5 terabájtnyi extra adatforgalmat generáltak azok a netezők, akik fájlletöltéssel tüntettek péntek este a T-Online ellen. Az akciót a valodi.hu webmagazin szervezte tiltakozásként amiatt, hogy a szolgáltató a múlt héten bejelentette: szerződést bont ötven olyan ügyfelével, akik az átlagosnál több adatot töltöttek le a netről, és ezzel a T-Online szerint több millió forintos kárt okoztak a cégnek.

A polgári engedetlenségi mozgalomként meghirdetett akció egyik szervezője, aki Wintermute nicknéven tevékenykedik, elmondta: a közös letöltés péntek este hatkor indult, és szemmel látható nyomot hagyott a netes adatforgalmat figyelő Budapest Internet Exchange (BIX) grafikonjain.

#alt#
A BIX által mért pénteki forgalom a két piros vonal között. Hiba a Mátrixban: az esti tízes puklit tessenek figyelni.

Bináris figyelmeztetés

A valodi.hu aktivistái a hét közepén arra kérték a T-Online előfizetőket, hogy péntek este hat órától töltsenek le a netről egy figyelmeztetes.bin nevű, 2 gigabájtos fájlt, remélve, hogy a szolgáltatónál érzékelhető megnövedett adatforgalom jobb belátásra készteti a nagyletöltőit kiebrudaló céget. A fájlt eredetileg a valodi.hu szerverén tárolták, de az akcióhoz időközben csatlakozó önkénteseknek hála végül összesen nyolc helyről lehetett letölteni, és a BitTorrent fájlcserélő hálózatra is fölkerült.

A dugó és az esetleges szerverleszakadás elkerülése miatt a letöltés nem egyszerre indult: minden résztvevő hasra ütéssel választott magának egy számot 1 és 180 között, és péntek este hat órát kiindulásnak véve a választott számnak megfelelő percben kezdett tölteni - aki tehát 90-et mondott, az fél nyolckor kattintott a fájlra. Az elővigyázatosság ellenére volt olyan tükörszerver, ami nem bírta a terhelést, és összeomlott, mondta Wintermute.

Fegyelmezetten, kulturáltan

"Sikerült mozgósítani a kritikus tömeget, tehát részünkről az akciót sikeresnek tekintjük" - közölte Wintermute, aki civilben programozó, és Gibson Neurománc című regényéből kölcsönözte nicknevét. A valodi.hu társalapítója nem tudja, pontosan hányan töltögettek péntek este tiltakozásképp, de elégedett a tüntetéssel.

"Az összegyűlt tömeg fegyelmezetten, kulturáltan viselkedett, egyetlen fórumbejegyzést sem kellett kimoderálni, és az indulatok sem szabadultak el" - festette le hangulatot Wintermute, és hozzátette: az ügynek nincs vége, elképzelhető, hogy nemsokára a mostaninál sokkal "koncentráltabb, fókuszáltabb" akcióra is sor kerül. Most viszont a valodi.hu-n arra kérik a látogatókat, ne töltsenek tovább, és akinél még elérhető a figyelmeztetes.bin, az is szedje le a fájlt a netről.

Nem bűn

"Legjobb tudomásunk szerint semmi nem történt, ami bűncselekmény elkövetésére gyanút adna, tehát a magyar internetes közösség bebizonyította, hogy képes arra, hogy érdekeinek védelmében a hatályos jogszabályok betartása mellett fellépjen" - mondta a szervező.

Korábban dr. Szilágyi Károly szakjogász azt mondta az Indexnek, hogy egy hasonló akció polgári jogi szempontból teljesen védhető, és a szervezők, illetve a letöltők büntetőjogilag is csak akkor lennének felelősségre vonhatók, ha a töltögetés a közüzem megzavarását tiltó törvénybe ütközne, erről azonban szerinte nincs szó.

A BIX ügyeletese szombat délelőtt nem akart megjegyzést fűzni a péntek esti adatforgalom-növekedéshez. A T-Online sajtóosztálya elérhetetlen volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!