Pál
-1 °C
3 °C

Legyen a Reuters vagy a Yahoo! fotósa!

2006.12.04. 12:29
A Yahoo megirigyelte a YouTube sikerét: holnaptól náluk is publikálhatják a netezők videófelvételeiket. A kezdeményezéshez a Reuters is csatlakozott, utóbbi - a Yahoo!-val ellentétben - egyes esetekben fizetne is a civil tartalomért.

A hivatásos fotóriporterek mellett ma már a civilek is készítenek felvételeket olyan eseményekről, amelyek később bekerülnek a híradásokba. Az utóbbi idők nagy tragédiái (például a londoni metrómerényletek vagy a Katrina hurrikán pusztítása) hívták fel a figyelmet a civil újságírás erejére. A fotósok és riporterek még nem érkeztek ki a helyszínre, de a jelenlévő szemtanúk már elkészítették, sőt blogjukban vagy a médiamegosztó szájtokon publikálták is a történéseket megörökítő videóikat és fényképeiket.

Ha eladják, fizetnek is

A Yahoo! és a Reuters ezeket a sok esetben exkluzív civil tartalmakat szeretné megjeleníteni weboldalain. A Reuters elnöke, Chris Ahearn a New York Timesnak azt mondta, már korábban is vásároltak magánszemélyektől hírérték szempontjából kiemelkedő felvételeket, így az új, intézményesített rendszer nem lesz teljesen új.

A képek újraközléséért önmagában még nem fognak fizetni a felhasználóknak, de ha a Reuters az adott videót vagy fényképet annyira jónak tartja, hogy azt tovább kívánja adni előfizetőinek, akkor a felvétel készítőjét is ki fogják fizetni. Ez korábban is megtörtént már. A Reuters vezetője példaként említi, hogy 2000-ben egy magyar fotóstól vásárolták meg azt az exkluzív képet, mely a 113 halálos áldozatot követelő Concorde-katasztrófa idején készül. A fotós közvetlenül a lezuhanás előtt örökítette meg a lángoló gépet.

A Yahoo-nak is van tapasztalata közösségi tartalmakkal. A cég fotómegosztó szájtján, a Flickren publikált képekből szoktak készíteni képgalériákat a Yahoo Newsra. A civil tartalmakat holnaptól a You Witness News oldalon lehet elküldeni a Yahoo!-nak, illetve a reuters.com/youwitness oldalon a Reutersnek. A Yahoo! és a Reuters a jövőben szeretné kiterjeszteni a kezdeményezést a szöveges civil tudósításokra is.