Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Decembertől új legfelsőbb domainek a Neten

2000.10.18. 18:56
A domain-infrastruktúráért felelős ICANN augusztustól egészen októberig fogadta a javaslatokat az új TLD-kre - a legfelsőbb domain név, amit általában csak .com-ként, vagy .hu-ként ismerünk -, a szép számban benyújtott igények igen változatosak. Habár a megszokott .org, .com, és .net, mellett már eddig is léteztek alternatív megoldások, például a saját országok TLD-i, vagy a televíziós társaságok cégnév.tv, vagy a rádiók .fm domainjei, TLD-ből eddig nem sok létezett, így azok jelentősen túl vannak terhelve.
A mostani pályázat azonban azt a célt szolgálja, hogy mindenki megtalálhassa a magának leginkább megfelelő domain-t. A benyújtott pályázatok között találhatók teljesen általánosak, mint például a .shop, a .sex vagy a .firm, viszont ahogy annakidején a domain nevek regisztrációjánál volt tapasztalható, most is lerohanták a vállalkozók a céget, hogy minél több hasznos - vagy annak vélt - TLD-t próbáljanak megkaparintani.

Az egyik legjobban keresett TLD a .sex

.sansansan
Szerencsés névválasztás
A legtöbb és legérdekesebb névre a New York-i illetőségű Name.Space cég adta be igényét. A megszokott igények (.shop, .auction, .market, .news), mellett több, ,,eccer még jól jöhet" nevet is szeretnének megkaparintani. (Legnagyobb bánatunkra a cég felvette listájára a .index TLD-t is, talán még lehet velük tárgyalni.) Az érdekesebb darabok közé tartozik még a .aids, .cafe, .cam, .jazz, .magic, .soup.

Az egyik legjobban keresett TLD természetesen a .sex, ezen kívül népszerűek még a .xxx és a .kids is, a futottak még kategóriába tartozik a .biz, .web és .wap. Az egyéni Internet szolgáltatók olyan neveket keresnek, amelyekkel cégükhöz csalogathatják az előfizetőket. A Global Name Registry Ltd. például a legnagyobb vásárlóerőre szeretne támaszkodni. Szolgáltatásuk - amire igényüket benyújtották - annyiból áll, hogy előfizetőik megkaphatják a saját nevüket domain-névként, és mellé a név TLD-t angol, kínai, japán, francia, vagy éppen szuahéli nyelven. Így az előfizető honlapja például a www.johnsmith.name címen lesz majd megtalálható.

Az ausztrálok a . sansansan-ra, Dubai a .dubai-ra, egyes mobilszolgáltatók a .1-re kattannak

Más cégek ugyanilyen indíttatásból szeretnék lefoglalni a .i TLD-t is. A mobilszolgáltatók hadba szálltak a .1, illetve .one TLD-kért, amennyiben megkapják, szeretnének új szolgáltatást indítani. Szintén személyes honlapokat fognak biztosítani előfizetőiknek, melynek címe a telefonszámuk lesz a .1 TLD-n, pl.: www.l2345678.1 címen. Habár az ICANN nyomatékosan kért mindenkit, hogy tartózkodjanak az egykarakteres TLD-k igénylésétől, elképzelhető, hogy mégis kiadják az áhított ,,egyeseket".

A Nokia jó előre bejelentette igényét a .max, .mas, .mid, .mis felső szintű doamin-ekre. Az ausztrál TotalNIC cég a dallamosan hangzó sansansan-t szeretné TLD-ként megkaparintani, hogy miért, arról nem nyilatkoztak, csak annyit lehet tudni, hogy san kínai nyelven hármat jelent, és a 333 szerencsés szám.

A .dubai TLD nem meglepő kérés, hiszen Dubai jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok TLD-je (.ae) alatt található meg, de mivel részben önálló állam, ezért szeretne egy saját domain-t, ami nem meglepő. Ahogyan az sem meglepő, ha nem csak államok szeretnének saját TLD-t. A Nagy Alma, New York csupán egy város, de egy ország önbizalmával rendelkezik, nem csoda hát ha szeretné bejegyeztetni a .nyc TLD-t saját magának.

A megfelelőnek talált új TLD-ket idén decembertől használatba lehet venni

Az ICANN augusztustól fogadta el a pályázatokat, a benyújtási határidő október 2-a volt, a szervezet jelenleg az igények elbírálásán dolgozik, és szándékai szerint a megfelelőnek talált új TLD-ket idén decembertől már használatba is lehetne venni.