Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az űrbe megy az internet

2007.10.24. 07:40
A NASA az internet interplanetáris verzióján dolgozik. Az új szabványokat 2010-re ígérik, aztán lehet majd chatelni a Mars-expedíció űrhajósaival. Quake-ezni nem, mert húsz percbe is beletelhet, mire egy bit a Földről odaér a Marsra.

Vint Cerf, aki a hetvenes években a mai internet elődjének számító DARPANET hálózatot és az internetes adattovábbítási standard, a TCP/IP protokollt kifejlesztő csapat vezetője volt, egy koreai konferencián jelentette be: a hálózat megérett a továbblépésre, és az űr meghódítására. A NASA kaliforniai Jet Propulsion Laboratory kutatóintézetének (itt építették többek között a marsjárókat, és az amerikai űrszondák nagy részét) specialistái Cerf vezetésével az interplanetáris netet meghatározó szabványokon és technológiákon dolgoznak.

Az amerikai védelmi minisztérium IRIS projektje az internetes forgalmat irányító routerek műholdakra telepítésével csak a földi hálózat sebességét növelné, az InterPlaNet viszont a nemzetközi űrállomást, a jövőben felépülő holdbázisokat, illetve az emberi legénységgel utazó űrhajókat (például a Mars-expedíciót) kötné össze közös hálózatba a jó öreg földi internettel.

A fénysebesség túl lassú

Az űrbeli internettel kapcsolatban a legnagyobb kihívást az óriási távolságok jelentik, amik az adattovábbításban jelentős késéseket eredményeznek; plusz sokkal nagyobb az adatvesztés esélye, ami miatt többszörösen be kell biztosítani az adatátvitelt, az egyes adatcsomagok többszörös elküldésével. A Föld és a Mars között a fénysebességgel utazó adatoknak harminc-negyven percre van szükségük egy oda-vissza útra, attól függően, hogy a két bolygó éppen hol jár a maga pályáján.

Vint Cerf, állandó eposzi jelzőjével élve: az internet atyja. Amikor nem az űr-netet tervezi, a Google-nek dolgozik.

Három év múlva kész az elmélet

Az InterPlaNet szabványai a tervek szerint 2010-re készülnek el (eredetileg a Mars Telecommunication Orbiter műhold 2009-es fellövése lett volna a kitűzött dátum, de azt a projektet leállították), ezután lehet majd beüzemelni az első router-műholdakat, amik összekötik majd az internet földi és űrbeli részeit. Ezt Hold, majd később Mars körüli pályára állított műholdak követik, és lehetővé válik interneten nézelődni a marsjáró webkameráján keresztül, emailt küldeni és fogadni a nemzetközi űrállomásról, esetleg egy online játékban feldobni az utazás unalmas napjait a Mars-expedíció tagjainak.