Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Egy nap elveszett a Vaterán

2005.09.22. 16:11
A szoftverhibától lefagyott szerveren a rendszergazdák kedden este csak a hajnali 2 órás mentést tudták visszaállítani, így a nap folyamán indított és véget ért aukciók, illetve az aznapi licitek adatai eltűntek a digitális nirvánában. Mint az Index megtudta, a kritikus időszakban leütött tételek eladói kivételesen maguk dönthetik el, megfelel-e nekik az aukció végeredménye.

Keddről szerdára virradó éjjel több órára leállt az ismert aukciós portál informatikai rendszere. A felhasználóknak szerda délután kiküldött körlevél szerint éjfél körül sikerült megszüntetni a hibát, ennek ára viszont az volt, hogy a rendszergazdák csak a kedd hajnali 2 órás mentést tudták visszaállítani.

Ez annyit tesz, hogy csaknem egy teljes nap módosításai elvesztek. A kedden 2 és 21 óra közötti időben a Vatera.hu-ra feltöltött új termékek, leadott licitek és eladott termékek adatait nem sikerült helyreállítani, állt a minden regisztrált felhasználónak kiküldött emailben. Az aukciós oldal működtetői ezen felül külön figyelmeztető emailt küldtek a kiesett időszakban lejáró termékek eladóinak, mondta el az Index Valner Szabolcs, a Vatera.hu Kft ügyvezetője.

Más adatokból (például a megőrzött, de aukció nélküli képek file-jaiból vagy logokból) szintén azonosították azokat, akik licitálóként vagy új termékek eladóiként valószínűleg érintettek voltak, és nekik szintén küldtek személyes emailt. A Vatera így arra kér mindenkit, töltsék fel ismét a termékeiket, illetve licitáljanak újra.

Nem vírus, nem hacker

A felhasználókhoz eljuttatott körlevél ígéretet tett arra, hogy a cégnél a következő hetekben minden mást félretéve a hasonló összeomlásának megakadályozásán dolgoznak. A mostani leállás ugyanis nem vírus, vagy más támadás, hanem szoftverhiba miatt következett be, a saját készítésű szoftver és az Oracle-adatbázis összeakadása miatt, mondta az ügyvezető.

A lefagyott alkalmazás lefoglalta a szerveren rendelkezésre álló 4 gigabájtnyi RAM memóriát. Kedden este 20.44-kor kézi resetelést alkalmaztak, ami miatt azonban megsérült az adatbázis, mondta Valner Szabolcs. A reset során megsérült adatbázis megvan, de nem lehetett helyreállítani, így a közel 20 órával korábban készült biztonsági mentést kellett felhasználni a rendszer minél gyorsabb helyreállításához.

Szabadon dönthet az eladó

Az eladók gyakorlatilag szabad kezet kapnak a leállást napjára és szerdára, mondta Valner Szabolcs. Ez annyit tesz, hogy az általános felhasználói feltételektől eltérően maguk dönthetik el, érvényesnek tekintik-e az aukciók leütési árát, és eladják-e a terméket ezen az áron. Kivételes esetekben még az is előfordulhat, hogy két nyertes is jelentkezik - ebben az esetben pedig annak jár a termék, aki először (kedd délután) megkapta az email értesítést a nyerésről.

A Vatera.hu munkatársai mindent megtesznek azért, hogy hasonló eset többet ne fordulhasson elő. Valner Szabolcs szavai szerint most a bizonyítás hosszú hónapjai és évei következnek. A vállalat amúgy is készült komolyabb hardverfejlesztésekre, így ezeket most előre hozták.

Fejlesztések jönnek

A szerver RAM memóriáját 4-ről azonnal 8 gigabájtra bővítették, és új szerződéseket írtak alá már tegnap további redundáns szerverek üzembe állításáról. Az eredeti szoftverhibát is elemzik, és kapcsolatban állnak az Oracle-el illetve más szakértőkkel, mondta Valner Szabolcs.

A Vatera.hu 108 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik, az aktív termékek száma jelenleg szintén 108 ezer. Naponta átlagosan 900 termék kel el, az összértékük 7-8 millió forint. Valner Szabolcs szerint a készülni kell az egyre növekvő forgalom elbírására, hiszen most robbanásszerűen nő a magyar aukciós piac mérete. Ezért a következő 1-2 hétben jócskán túlkalibrálják a rendszerük kapacitását.