Gerzson
-3 °C
3 °C

Levették a horogkeresztet a Vateráról

2005.03.29. 12:43
Horogkeresztes zászló is volt azok között az árverési tételek között, amelyeket az Index érdeklődése nyomán a múlt pénteken távolított el a netről az egyik legnagyobb hazai online aukciós ház, a Vatera. A rendőrség egyelőre nem nyomoz az ügyben. Közben a Yahoo a szólásszabadság védelmében azért küzd egy amerikai bíróságon, hogy a szolgáltatót ne lehessen felelőssé tenni a szájtján árult náci relikviák miatt.

"Ezeket a zászlókat használták pártrendezvények alkalmával az utcák felett keresztben kifeszítve az épületek között. (mint a legalsó fotón is!) Papír, kétoldalas, 15 cm x 26 cm, kisebb gyűrődések, beszakadások előfordulnak rajtuk. Ha valaki többet nyer, természetesen nem vágom szét neki!" - írta a Vaterán elhelyezett termékismertetőben a Süncipoci nicknevű árverező, aki 2500 forintos kikiáltási áron hirdette a háromszög alakú horogkeresztes zászlókat. "Náci zászlók - EREDETI - NÉZD MEG!" - szólt a felszólítás egészen péntek délutánig, amikor a Vatera az Index érdeklődése nyomán végett vetett az árverésnek.

A Nemzeti Nyomozóiroda helyettes szóvivője, Kissné Seres Csilla is az Indextől értesült a törvénysértésről, de kedden délelőtt nem tudta megmondani, indul-e eljárás az ügyben.

Originált bor Hitlerrel

#alt#
Horogkereszt a Vaterán. Már lekerült
Az önkényuralmi jelképek, például a horogkereszt, a nyilaskereszt vagy a sarló-kalapács terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata és közszemlére tétele a hatályos magyar törvények szerint vétségnek minősül, és pénzbüntetéssel büntetendő. A Vaterán a zászlókon kívül százezer forintos kikiáltási áron még mindig kapható "1943-as originált palackozott vörös bor, Adolf Hitler képmásával", illetve Hitler-emlékérem is, de a Mein Kampf magyar és német kiadását, illetve úgy félszáz hitleres képeslap-reprodukciót az aukciós ház pénteken eltávolította az árverési tételek közül.

Csupor Erik, a Vatera ügyvezető igazgatója elmondta: az Indextől értesült többek között arról, hogy egy Roderick nevű felhasználó 54 darab fekete-fehér Hitler-képeslapot árul egyenként 100 forintért, a Gyűjtemények/Külföldi képeslapok/Katonai kategóriában. Csupor szerint a Vatera eltávolít minden olyan árverési tételt, amely a szájt tiltólistáján szerepel. "Amiről egyértelmű, hogy utángyártott, replika, azt levesszük", mondta Csupor, és hozzátette, hogy eltávolítják az egyértelmű propagandacélokkal készült, illetve az önkényuralmi jelképeket ábrázoló tárgyakat is. A nyilvánvalóan gyűjteményi kategóriába tartozó tételekhez viszont nem nyúlnak, mondta Csupor, és mivel nem műértők, a problémás esetekben nem egyszer megkérdezik műgyűjtői tapasztalattal rendelkező felhasználóikat.

Tilos a fegyver, a pornó és az érzelmek megzavarása

A Vatera a szabályzatában írottak szerint tiltott termékként kezel az alkohol, a kábítószer, a fegyver és a pornó mellett "bármely olyan, gyűlöletkeltésre vagy mások érzelmeinek megzavarására alkalmas tárgyat, amelyet a Vatera Hungary Kft. saját döntése szerint annak tekint". Az ügyvezető elmondta: "Amit a felhasználó feltölt, az az ő szellemi tulajdona, azt a saját felelősségére teszi", de a Vatera ennek ellenére nem akarja elhárítani magáról a felelősséget. A képeslap-reprodukciókról és a horogkeresztes zászlókról Csupor azt mondta: "Figyelmetlen volt az ügyfélszolgálatunk".

Detrekői Zsuzsa, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) jogásza szerint a Vatera valószínűleg túlbuzgó volt, mert bár a horogkeresztes zászlóval való kereskedelem valóban törvénytelen, a többi eltávolított árverési tétel nem ábrázolt önkényuralmi jelképeket, azokra tehát nem vonatkozik a Büntető Törvénykönyvben foglalt tilalom. Detrekői azt is elmondta, hogy a szolgáltató mentesül a felelősség alól az oldalain árult zászló miatt, ha az elektronikus kereskedelemre vonatkozó törvény szerint a törvénysértő tartalmat haladéktalanul eltávolítja, mihelyt arról tudomást szerez - ezt pedig a Vatera megtette.

Külföldön sem egyszerű

A náci relikviák netes árusítására vonatkozó törvények már évek óta foglalkoztatják a különböző országok törvényhozóit és bűnüldözőit. Az amerikai székhelyű Yahoo épp a múlt héten nyújtott be keresetet egy amerikai fellebbviteli bíróságon. Az aukciós szájtot is üzemeltető cég azt szeretné kimondatni a bírákkal, hogy az Egyesült Államokban nem érvényes egy 2001-es, a náci emléktárgyak árusítását tiltó francia ítélet.

A Yahoo árverési oldalain feltünedező náci emléktárgyakon, többek között horogkeresztes zászlókon és Mein Kampf-köteteken 2000 áprilisában háborodott fel a LICRA (Rasszizmus és Antiszemitizmus-ellenes Nemzetközi Liga) és az UEJF (Franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége), amelyek a Franciaországban hatályos antirasszista törvényekre hivatkozva beperelték a Yahoo-t.

Már ötmillióval lóg a Yahoo

A francia legfelsőbb bíróság egy 2000 novemberi ítéletében kimondta, hogy a Yahoo köteles a francia internetezők elől blokkolni a náci relikviákat árusító oldalakat még akkor is, ha azokat amerikai szervereken tárolják. Bár a cég az ítéletnek megfelelően szűrni kezdte a kérdéses emléktárgyakat felvonultató oldalakat, nem távolította el a relikviákat szervereiről. (A Yahoo aukciós szájtján most is kapható Hitlert ábrázoló bélyegsorozat, igaz, Mein Kampf- példányokat és emlékérméket nem talál az aukciós szájt keresője.) Mivel azonban az ítéletben a francia bíróság azt is kimondta, hogy a Yahoo 2001 februárjától napi 13 000 dolláros büntetést köteles fizetni, ha nem engedelmeskedik, az amerikai cég most elméletileg ötmillió dolláros büntetéssel tartozik.

A szólásszabadságot veszélyezteti

A Yahoo azonban nem csak a pénz miatt nyújtotta be az újabb keresetet. Mint a korábbi perek során, a cég most is azzal érvel, hogy a francia ítélet sérti azokat a szólásszabadsághoz fűződő jogokat, amelyeket az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése garantál. Másrészt a Yahoo amerikai cég, így kérdésesnek tartja, vonatkozhat-e az országhatárokon belül üzemelő szervereken tárolt anyagokra egy más ország bírósága által hozott ítélet. Harmadrészt a Yahoo szerint beláthatatlan következményekkel járhat, ha elterjed az a gyakorlat, hogy a bíróságok a tartalmat feltöltő felhasználók helyett a sokszor mit sem sejtő szolgáltatókat teszik felelőssé a szervereiken elhelyezett jogsértő tartalom miatt.