Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Letiltja a náci aukciókat a Yahoo

2001.01.03. 13:33
Egy francia bíróság ítéletének megfelelően változtatta meg aukciós gyakorlatát a Yahoo, noha továbbra sem ismeri el magára nézvést kötelezőnek a külföldi bíróság ítéletét. A cég betiltotta a náci és az egyéb fajgyűlölő szervezetek relikviáinak árusítását, továbbá listázási díjat szed minden eladásra kínált tárgy után.
Az Amazon.com-on árusított náci relikvia
"Meine Ehre heisst Treue"
A francia legfelsőbb bíróság novemberi ítélete arra kötelezte a Yahoo-t, hogy három hónapon belül alakítson ki olyan szűrési rendszert, amely kizárja a francia internetezőket a náci relikviák árveréseiből, ellenkező esetben napi 100 ezer frank büntetés megfizetésére kötelezik a céget. A Yahoo nem tett eleget az ítéletben foglaltaknak, ellenben decemberben egy kaliforniai körzeti bíróságtól kérte annak megállapítását, hogy nem érvényes a cégre a francia ítélet. A cég szerint a francia bíróság döntésével megsértette a Yahoo szólásszabadsághoz való jogát, emellett nincs joga egy amerikai cég által készített tartalomról rendelkezni.

A Yahoo ellen tavaly áprilisban indította a franciaországi pert a LICRA (Rasszizmus és Antiszemitizmus-ellenes Nemzetközi Liga) és az UEJF (Franciaországi Zsidó Diákok Szövetsége) arra hivatkozva, hogy a Yahoo aukcióin eladásra kínált náci relikviák hirdetését és forgalmazását a francia törvények szigorúan tiltják. Az antifasiszta szervezetek a Yahoo Amerikában található aukciói ellen tiltakoztak, a cég franciaországi oldalain ugyanis a helyi törvényeket betartva nem kereskednek náci relikviákkal.

Nem született precedens

A cég ellen zajló pernek komoly tétje volt, ez lett volna ugyanis az első komolyabb nemzetközi internet-jogi probléma, melynek végkifejlete vélhetően precedensként szolgált volna a hasonló későbbi vitás ügyekben. A cég mostani lépésével azonban úgy tűnik, konklúzió nélkül zárul le az ügy. A Yahoo ugyanis továbbra sem ismeri el a francia bíróság döntését, noha azzal megegyezően cselekedett. Talán a kaliforniai bíróság ítélete ad majd választ arra a kérdésre, hogy hozhat-e egy francia bíróság kötelező ítéletet egy más országbeli céggel szemben. Az amerikai bíróság döntésének meghozatala azonban akár hónapokba is telhet.

Az eBay nem tilt mindent

Ezentúl a Yahoo válogatás nélkül minden gyűlölködő csoport tárgyainak árusítását tiltja. A piacvezető aukciósoldal, az eBay ezzel szemben az Egyesült Államok területén engedélyezi a legalább 50 éves, és valódi történelmi értéket képviselő náci holmik aukcióit. Az eBay felszólítja azonban kereskedőit arra, hogy ne fogadjanak el Franciaországban, Németországban vagy Angliában élő emberektől liciteket, mivel ezekben az országokban büntetendő a náci relikviák adásvétele.

Az Amazon.com aukciós szabályzatában nem említi konkrétan a náci holmikat, mindössze annyit ír, tilos rendszerén az olyan holmik adásvétele, melyeket bármilyen törvény tilt. A "náci" vagy "árja" keresőkifejezésekre nem ad horogkeresztes zászlókat, plakátokat és halálfejes gyűrűket az Amazon aukciós keresője, csak a témával foglalkozó könyveket. Az aukciókat böngészve azonban lehet náci relikviákat találni, igaz, korántsem annyit, mint az eBayen. Egy "Meine Ehre heisst Treue" (Becsületem a hűség) feliratú SS-tőr spanyol gyártmányú másolata például "elit második világháborús német elitalakulat tőrének másolata" néven szerepel. Az Amazon tehát feltehetőleg kulcsszavak alapján szűri az eladásra kínált tárgyakat.

A Yahoo január 10-től működő új szűrési rendszere szigorúbb a konkurens online aukciósházak megoldásainál, a cég ugyanis a többiekkel ellentétben még az aukciók indítása előtt, szoftverrel szűri az eladásra kínált tárgyakat. Amennyiben a szoftver letiltja a kérdéses holmit, az eladók az ügyfélszolgálaton kérhetik a döntés felülvizsgálatát.