Ágnes
-1 °C
2 °C

Izraeli webcenzúra, erősödő blogok

2003.03.21. 05:29
Az izraeli hírpotáloknak együtt kell működniük a főcenzorral, a rakétabecsapódások helye nem tudódhat ki. Miket tapasztal ugyanekkor egy bagdadi blogger?
Izrael főcenzora Rachel Dolev szerdán levélben értesített több izraeli hírportált az iraki háborúra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban. A blogkedvelők ugyanekkor rájárnak a bagdadi naplókra.

Irzael állam főcenzora a következőket kéri portáloktól: a rakétabecsapódások pontos helyét ne közöljék, legfeljebb régió megnevezésével, akkor sem, ha a rakéta a tengerbe zuhna, és főként akkor, ha stratégiai létesítményt talál el; tilos közölni a becsapódott rakéta típusát, amíg a hadsereg hivatalosan nem ad ki róla közleményt. Tilos az izraeli hadsereg akcióiról, terveiről, vagy átcsoportosításáról hírt adni; külföldiekkel lepaktálni vagy a kabinetülésekről tudósítani.

Deviszont

Szépen lobog a blog zászlaja. Több onlájnosított háborús napló áll az érdeklődők rendelkezésére, frissülő, izgalmas tartalommal.

Kevin Sites, a CNN történetének első Vikidál Gyula imitátor tudósítója Észak-Irakból írogat szabadidejében. Fotóbloggosított oldalán Sites bemutatja az iraki háború szimbolikus jelentőségű momentumait: a lökdösődő kisiskolásokat, illetve a siető öregnénit. A lobogó sörényű webhős emellett Koszovóban és Afganisztánban készült feljegyzéseit is megosztja az örök információéhségben szenvedő internetezőkkel.

A Forbes magazin szerencsére webes szavazást indított a legjobb háborús blogokról, amelyen szépen szerepel a Back-To-Iraq 2.0 nevű weblog. Christopher Allbritton, az AP és New York Daily News egykori tudósítója a szubjektív háborús adatrendendszerezéssel igazi iraki kiküldetésre igyekszik pénzt összekalapozni.

Bagdadi anzix

Egyre népszerűbb Raed alias Salam Pax, aki Bagdadból írogat - tőle tudhatunk meg olyan dolgokat, hogy van-e még ott áram és tévéadás (jelenleg van).

Salam egyébként rögtön gyanúsítások kereszttüzébe került - ezek szerint ő kamubagdadi és tulajdonképpen lehet, hogy CIA vagy Moszad ügynök. Salam internetszolgáltatója az állami Urulink. Irak még januárban letiltotta az országban a Blogspotot. Így nem meglepő, hogy a traceroute terén képzett szakújságírók csak egy libanoni szolgáltatóig tudták lenyomozni a behíresedő bloggert.

A háborúval egy időben egyébként virágba borult a nemzetközi bloggerizmus. Raed linksora révén egyből a fátyolba csomagolt muszlim nő blogjára pattanhatunk, de adott esetben a pekingi vagy tangeri mindenapokkal is ismerkedhetünk.