Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ágyúval lőne a hackerekre az USA

2002.02.14. 11:42
Az Egyesült Államok bármilyen rendelkezésére álló eszközzel, így katonailag is válaszolhat, amennyiben más ország vagy terrorista csoport részéről internetes támadás éri - hangzott el a szenátus igazságszolgáltatási albizottságának szerdai meghallgatásán.
Richard Clarke, a Fehér Ház technológiai tanácsadója szerint számos országnak - ilyen Irán, Irak, Észak-Korea, Kína, Ororszország - kiképzett emberei vannak az internetes hadviselésre. Egy alaposan megtervezett és véghez vitt ilyen jellegű támadás nem pusztán az elektronikus levelek ideiglenes elvesztésével járna - szögezte le Charles Schumer szenátor az albizottsági meghallgatáson. Terroristák képesek behatolni országos létesítmények, energiaellátó rendszerek, atomerőművek, légiforgalom-ellenőrző rendszerek digitális ellenőrzésébe.

Külföldi kormányhackerek még nem támadtak

Clarke nem mondta meg, milyen szintű cybertámadás az, amely amerikai részről már katonai reakciót váltana ki. "Ennek a szándékos lebegtetése az elrettentés része" - fejtette ki. A tanácsadó szerint az Egyesült Államok mostanáig nem kapott rajta sem kormányokat, sem terroristákat internetes hadviselésen, de ez Clarke szerint nem jelenti azt, hogy ilyennel még nem is próbálkoztak.

A virtuális támadás olcsóbb, mint a fizikai

"Számos esetben történt illegális behatolás (amerikai informatikai rendszerekbe), de még egyszer se tudtuk kielégítően bizonyítani, hogy egy meghatározott kormány állna a dolog mögött" - mondta a fehér házi tanácsadó. A súlyos internetes támadás gyakorlatilag elkerülhetetlen, mert olcsóbb és könnyebben végrehajtható, mint a fizikai - idézte őt az AP.

Fokozott védelmet a telefonközpontoknak

Schumer szenátor szerint az ország kényes távközlési pontjain a mostaninál fokozottabb biztonságra van szükség. Érvként felidézett egy tavalyi vasúti balesetet, amely egy baltimore-i alagútban történt, s amely súlyos internetes fennakadásokat okozott a térség számos államában, miután megsérült az alagútban húzódó optikai kábel. Egy terrortámadás - mondta - ennél súlyosabb károkkal járna. A Fehér Ház költségvetési hivatala szerint a kormány ebben a pénzügyi évben 2,7 milliárd dollárt költ informatikai biztonságra, és az összeg 2003-ban 4,2 milliárdra emelkedik.

Népszerű hackertámadási módozatok
Számos válfaja létezik az ellenség számítógéprendszere elleni támadásnak. A szerverek DDoS (distributed denial of service, elosztott szolgáltatásletiltás) néven ismertté vált túlterheléses lebénítását több számítógépről, összehangoltan küldött nagymennyiségű adattal érik el. A szofverek biztonsági réseinek kiaknázásával vagy jelszavak megszerzésével betörhetnek a támadók a rendszerbe, ahol adatokat másíthatnak meg vagy törölhetnek le, a legrosszabb esetben átvehetik az irányítást a gépek felett. A támadók vírust is küldhetnek, mely fájlokat törölhet, vagy ellophatja és elküldheti nekik a belépéshez szükséges jelszót. Fizikai támadást is intézhetnek a támadók a gépek és hálózatok ellen: nemcsak a kommunikációs kábelek elvágásával, hanem az EMP nevű "űrfegyverrel" is nagy kárt tehetnek a rendszerben. Ez utóbbi erős elektromágneses impulzust bocsát ki, amely más berendezésekkel együtt a számítógépeket is tönkreteszi és megsemmisíti a mágneses adathordozókon tárolt adatokat.