Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ágyúval lőne a hackerekre az USA

2002.02.14. 11:42
Az Egyesült Államok bármilyen rendelkezésére álló eszközzel, így katonailag is válaszolhat, amennyiben más ország vagy terrorista csoport részéről internetes támadás éri - hangzott el a szenátus igazságszolgáltatási albizottságának szerdai meghallgatásán.
Richard Clarke, a Fehér Ház technológiai tanácsadója szerint számos országnak - ilyen Irán, Irak, Észak-Korea, Kína, Ororszország - kiképzett emberei vannak az internetes hadviselésre. Egy alaposan megtervezett és véghez vitt ilyen jellegű támadás nem pusztán az elektronikus levelek ideiglenes elvesztésével járna - szögezte le Charles Schumer szenátor az albizottsági meghallgatáson. Terroristák képesek behatolni országos létesítmények, energiaellátó rendszerek, atomerőművek, légiforgalom-ellenőrző rendszerek digitális ellenőrzésébe.

Külföldi kormányhackerek még nem támadtak

Clarke nem mondta meg, milyen szintű cybertámadás az, amely amerikai részről már katonai reakciót váltana ki. "Ennek a szándékos lebegtetése az elrettentés része" - fejtette ki. A tanácsadó szerint az Egyesült Államok mostanáig nem kapott rajta sem kormányokat, sem terroristákat internetes hadviselésen, de ez Clarke szerint nem jelenti azt, hogy ilyennel még nem is próbálkoztak.

A virtuális támadás olcsóbb, mint a fizikai

"Számos esetben történt illegális behatolás (amerikai informatikai rendszerekbe), de még egyszer se tudtuk kielégítően bizonyítani, hogy egy meghatározott kormány állna a dolog mögött" - mondta a fehér házi tanácsadó. A súlyos internetes támadás gyakorlatilag elkerülhetetlen, mert olcsóbb és könnyebben végrehajtható, mint a fizikai - idézte őt az AP.

Fokozott védelmet a telefonközpontoknak

Schumer szenátor szerint az ország kényes távközlési pontjain a mostaninál fokozottabb biztonságra van szükség. Érvként felidézett egy tavalyi vasúti balesetet, amely egy baltimore-i alagútban történt, s amely súlyos internetes fennakadásokat okozott a térség számos államában, miután megsérült az alagútban húzódó optikai kábel. Egy terrortámadás - mondta - ennél súlyosabb károkkal járna. A Fehér Ház költségvetési hivatala szerint a kormány ebben a pénzügyi évben 2,7 milliárd dollárt költ informatikai biztonságra, és az összeg 2003-ban 4,2 milliárdra emelkedik.

Népszerű hackertámadási módozatok
Számos válfaja létezik az ellenség számítógéprendszere elleni támadásnak. A szerverek DDoS (distributed denial of service, elosztott szolgáltatásletiltás) néven ismertté vált túlterheléses lebénítását több számítógépről, összehangoltan küldött nagymennyiségű adattal érik el. A szofverek biztonsági réseinek kiaknázásával vagy jelszavak megszerzésével betörhetnek a támadók a rendszerbe, ahol adatokat másíthatnak meg vagy törölhetnek le, a legrosszabb esetben átvehetik az irányítást a gépek felett. A támadók vírust is küldhetnek, mely fájlokat törölhet, vagy ellophatja és elküldheti nekik a belépéshez szükséges jelszót. Fizikai támadást is intézhetnek a támadók a gépek és hálózatok ellen: nemcsak a kommunikációs kábelek elvágásával, hanem az EMP nevű "űrfegyverrel" is nagy kárt tehetnek a rendszerben. Ez utóbbi erős elektromágneses impulzust bocsát ki, amely más berendezésekkel együtt a számítógépeket is tönkreteszi és megsemmisíti a mágneses adathordozókon tárolt adatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!