Weblapot klónoztak a szcientológusok

2001.01.23. 15:55
Az élvezeti szerektől való függőség Narconon elnevezés alatt tömörülő ,,szakértői" teljes egészében lemásolták a népszerű Urban75.com weboldalt, illetve átvették annak desingnelemeit. Ez utóbbi webhely a bulik, rave-partik résztvevőinek nyújt információkat. Témai közé tartozik a fényképezés, sport, szatíra és megfontolt tanácsok a drogokról.
A brit Urban75.com oldal a drogok említése miatt kerülhetett a Szcientológia Egyházhoz szorosan kötődő Narconon 'szeretetszolgálat' figyelmébe. A Nagy-Britanniában nagy látogatottságnak örvendő weboldal ugyanis ilyen formában ír a kábítószerekről: 'igen, igen, ez káros lehet számodra, de ha mégis muszáj fogyasztanod, az XY anyagtól ezeket a hatásokat várhatod.' Például a ketamin esetében ez szerepel: dadogva magyarázol tőle, tántorogsz, értelmetlenül mormogva beszélsz, amikor pedig táncolni kezdesz, úgy festesz, mint aki LSD hatása alatt van.

Az Urban75 fejléc
És a Narconon fejléc

A Narconon adatai szerint 76 százalékos sikert érnek el a programjaik, amelyeket amerikai büntetőintézetekben alkalmaztak először. A jelenlegi koppintást sem viccnek szánják, inkább a nagyobb forgalmat és bevételt célozza az Urban75.com lemásolása.

A Narconon program sikerének kulcsa az a kábítószer rehabilitációs technológia, amelyet L. Ron Hubbard író és emberbarát fejlesztett ki - áll a Narconon ismertetőiben.

Az Urban75.com készítői persze nem sopánkodnak csendben az eset felett. Saját oldalaikon a lenyúlást ismertetve a Narconon embereit 'thieving bastards' jelzővel illetik. Saját vizsgálatuk egyébként azt mutatja, a korábbi desingn minden eleme átkerült a Narconon oldalaira, a grafika, a teljes kód, még a JavaScript kódok belső hivatkozási nevei is. Egyedül a képek és a szöveg változott, de a lopás még ezzel sem tökéletes.

A navigáció is erősen hasonlít
Az oldalakat gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni, de egy komoly különbség nem sikkad el. A Narconon 'köpd be a barátaidat' bejelentőlapot szőtt a tartalmak közé (fedőneve: 'on-line consultation'). A látogatókat arra biztatják, küldjék el saját adataikat, vagy a kábítószert használó barátaikét. Ez az oldal akkor jelenik meg, ha a "contact us" linket aktiválják.

A Narconon oldalak nem tartalmazzák a manapság mindenhol szereplő privacy notice-t, vagyis az adatok bizalmas kezelésének deklarációját. Mindenki fantáziája szerint elképzelheti, kiknek a kezében landolhatnak a gondtalanul bepötyögött személyes adatok.  • Tippek
  • Hírek