Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Gonosz hackerek a jók ellen

2002.08.18. 14:30
Újra fellángolt a küzdelem a feketekalaposok és a fehérkalaposok között. A rossz hackerek most éppen le akarják rombolni az IT-biztonsági ágazat teljes infrastuktúráját, illetve azt követelik, hogy a jó hackerek hagyjanak fel biztonságtechnikai munkájukkal, és ne figyelmeztessék a számítógépes világot a veszélyekre.
Mikor ismeretlenek múlt héten betörtek egy ismert biztonságtechnikai szakember, Ryan Russell szerverére, és a privát emailjeit és más személyes fájljait kitették a netre, ő megpróbálta egy vállrándítással elintézni, és ártalmatlan csínynek beállítani az ügyet. Ennek ellenére - legalábbis a Wired magazin szerint - Russellt, a Hack Proofing Your Network (Hackermentesítse hálózatát) című könyv szerkesztőjét és a SecurityFocus.com elemzőjét érezhetően megrázta az eset.

Teljes megsemmisítés

A Russel által üzemeltetett Thieveco.com weblap feltörése csak egy a fehérkalaposok (így nevezik a "jó" hackereket szemben a feketekalapos "rosszakkal"), és az IT-biztonság területének prominens személyei ellen indított akciók sorozatából. A támadásért a felelősséget egy el8 nevű titokzatos csoport vállalta. Ők idén hirdették meg Project Mayhem-nek nevezett mozgalmukat, melynek célja - internetes magazinjuk tanúsága szerint - "a biztonságtechnika infrastruktúrájának teljes megsemmisítése világszerte".

Nincsenek egyedül

Steve "Hellnbak" Manzuik, a VulnWatch biztonságtechnikai levelezőlista egyik moderátora szerint semmi új sincsen ezekben a támadásokban, korábban is sokan kísérleteztek már ilyesmivel. A különbség csupán annyi, hogy most kissé feljebb került a léc, mivel az el8 tagjai jóval tapasztaltabbak korábbi kollégáiknál.

Egy másik csoport tagjai, akik nemrég elfoglalták a #phrack nevű IRC-cstornát, kijelentették, hogy a fehérkalaposokat "levadásszák", ha továbbra is nyilvánosságra hozzák a biztonsági résekre vonatkozó információikat. "Ha nem változnak meg, továbbra is célpontok lesznek" - írták kiáltványukban, melyet a #phrack egyik operátorának weblapjára tettek ki, Russell telefonkönyvének tartalmával együtt. Az operátor egyébként 16 éves és a csatornán a frappáns "gayh1tler" nicket használja.

Pszichológia

Eric "Loki" Hines, a Fate Research Labs alapítója szerint az el8 tagjait frusztrálja, hogy hogy a fehérkalaposok nyilvánosságra hozzák a biztonsági hibákat, így a szoftvergyártók javításokat készíthetnek, és megvédhetik felhasználóikat. Cégének honlapját, a FateLabs.com-ot különben múlt héten érte dos-támadás, miután közöltek egy tanácsot egy biztonsági réssel kapcsolatban.

De Hines kijelentette, hogy a folyamatos támadások nem ijesztik meg, és a Fate Research Labs továbbra is nyilvánosságra hozza a szoftverekben található biztonsági hibákat. A jövőt illetően egyébként is optimista: "Egy nap ezek a srácok munkába állnak és jelzálogot fognak fizetni. És nem ügyvédek vagy orvosok lesznek, hanem azzal fognak foglalkozni, amiben jók. És ez azt jelenti, hogy a biztonságtechnikai üzletágban fognak munkát vállalni."