Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Vita az önkormányzati wifi hálózatokról

2004.10.05. 10:40
Az Egyesült Államokban az utóbbi időben egyre divatosabbá válik az önkormányzati tulajdonban lévő wifi hálózatok elindítása: a kaliforniai San Mateo és Cerritos, majd a minnesotai Chaski után Philadelphia és Oklahoma is bejelentette, hogy saját drótnélküli hálózatot kíván telepíteni.
Philadelphia önkormányzata azt fontolgatja, hogy 2006-ra az egész várost wifi hálózattal fedi le egy több millió dolláros terv keretén belül, adta hírül az MSNBC. Philadelphia ezzel az első nagyváros lehet az Egyesült Államokban, amelyben megvalósulna egy egész városra kiterjedő vezeték nélküli internet projekt. A város polgármestere elmondta, hogy a projekt megvalósulása nagyban elősegítené, hogy Philadelphiára mint 21. századi, progresszív területre tekintsenek.

Ki fizeti a sávszélességet?

A bejelentés kapcsán két táborra szakadt az internetes szaksajtó. A szélessávú drótnélküli internetszolgáltatás önkormányzati modelljét ellenzők táborába tartozó MIT Tech Review rossz ötletnek tartja a tervet, mivel a fenntartási költségek magasak, és végeredményben az adófizetőket terhelnék. Az online szakújság szerint az önkormányzatok csak azért csatlakoznak a wifi divathullámhoz, hogy a modern nagyváros szerepében tetszelegjenek, és hogy szavazópolgár-barátnak tűnjenek. Azonban nem tisztázott, hogy miből tartanák fenn a hálózatot: felhasználói díjakból, vagy pedig a városi költségvetésből?

Azt viszont a cikk szerzője is elismeri, hogy az üzleti szférának nem sikerült teljes mértékben megoldania a wifi hálózatok összehangolását. A magántulajdonú elérési fontok sok helyen összefüggő területeket alkotnak, de sehol sem jött létre belőlük egységes hálózat.

Az önkormányzati vezeték nélküli hálózatokkal foglalkozó Muniwireless szaklap azzal válaszolt erre, hogy a Tech Review elemzése egyoldalú, amely figyelmen kívül hagyja a sikeres kezdeményezéseket. Az aggodalmaskodást pedig vezetékes internetszolgáltatásaikat féltő vállalkozóknak tulajdonítja.

Sokféle megoldás lehetséges

A kérdés azonban ennél sokkal bonyolultabb. A városi szintű vezeték nélküli internetszolgáltatás jelen pillanatban kísérleti fázisban van, és még nem lehet megjósolni, hogy melyik modell lesz sikeres. Az eset kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy a város méretű wifi hálózatokat kinek kellene kiépítenie és üzemeltetnie.

Sok önkormányzat gondolja úgy, hogy az üzleti szféráénál jobb szolgáltatást képesek nyújtani, serkenteni tudják a helyi gazdaságot, és általában kezdeményezésük választópolgáraik javára válik. Az ellenzők ezzel szemben azt mondják, hogy a szolgáltatás bevezetése jó alkalom az adóból származó bevétel elfecsérlésére egy olyan területen, ahol a magánszféra versenye megfelelőbb lenne. Egy harmadik álláspont szerint viszont, ha az állam természetes monopóliumának tekinti a sávszélességet, mint egy természetes monopóliumra, akkor miért ne ő építse ki a háttérinfrastruktúrát, és emellett miért ne engedhetné meg, hogy valaki más nyújtson rajta szolgáltatást? Ennek az lenne az előnye, hogy a verseny a szolgáltatás szférájában maradna, az infrastruktúrában pedig nem jönnének létre átfedések.