Bernadett
0 °C
4 °C

Drótnélküli internetelérés biciklin

2004.06.01. 13:17
A drótnélküli internethozzáférési pontok, az úgynevezett hotspotok népszerűsége egyre növekszik, Budapesten is több helyen van ingyenes internetterminál. Egy New York-i művész úgy döntött, a szó szoros értelmében az utcára viszi a drótnélküli internetet, és WiFi hálózati kártyát szerelt biciklijére.
Drótnélküli médiaművésznek nevezi magát Jurij Gitman, a wifis bicikli feltalálója. A New York-i városlakók fantáziáját hamar megragadta a kezdeményezés, az egyik napilap máris a legvagányabb hippi-hotspotnak nevezte a biciklit. "Egyszerre dögös és stílusos, ugyanakkor mozgékony is" - áradozott Gitman a kerékpárjáról a BBC-nek.

Magicbike az internetnélküli területeken

A drótnélküli internetelérés lehetőségét hordozó bicikli, vagy ahogy Gitman hívja, a Magicbike nem egyszerűen a hotspot-helyszínek, vagy kávézók egy trendi változata. Rendkívül fontos küldetést teljesít azzal, hogy eljuttatja az internetkapcsolatot azokra a területekre, amelyeket az internetterjedés szempontjából figyelmen kívül hagy a telekommunikációs ipar. "A biciklivel minden olyan hely elérhető, ahol nincs hálózat" - érvel Gitman. Tekintve, hogy New York-ban kevés olyan terület van, ahol nincs internethálózat, a prototípust Gitman művészeti és kulturális események, köztéri demonstrációk és sürgősségi elérések esetén tervezi használni.

Gitman wifi antennákat szerelt a bicikli vázára, és egy laptopot hordoz a nyeregtáskában. A bringa többféleképpen csatlakozik az internetre: vagy a közeli hotspotokon át, vagy a rászerelt mobiltelefon segítségével. Gitman azt is elárulta, hogy jogilag nem teljesen tiszta megoldást alkalmaz kerékpárján, amikor a közelben lévő nyitott hálózatokról "kölcsönzi" a szükséges sávszélességet. A felfedező szerint azonban a szélessávú kapcsolatok elbírják a bringán át internetezőket, a hálózatok tulajdonosainak nem fog feltűnni a bringa által használt sávszélesség, legfeljebb csak akkor, ha valaki nekilát óriási videofájlokat letölteni a bringán keresztül.

Magyarországon egyelőre nem tervezik

Gitman ötlete akkora lelkesedést váltott ki, hogy New Yorkon kívül más amerikai városokban és külföldön is tervezik a biciklik hotspotokká alakítását. Magyarországon a HuWiCo egyesület tűzte ki célul az ingyenes, drótnélküli internetszolgáltatás terjesztését. Jelenleg több budapesti kávézóban és étteremben, így a Wesselényi utcai Szódában és az A38 Hajón is üzemel a Huwico hotspotja, és folyamatosan új hozzáférési helyek kiépítésén dolgoznak, mondta el az Index kérdésére az egyesület egyik tagja, Páth Dániel. Gitman projektjét remek ötletnek tartják, de bringáról egyelőre nem terveznek internetszolgáltatást, egyrészt, mert ahhoz szükség lenne egy drótnélküli szolgáltatóra, másrészt, mert fárasztó lenne egész nap fel-alá tekerni a városban.