Emma
-2 °C
6 °C

Elindult Európa legnagyobb WiFi hálózata

2003.06.17. 14:42
A hollandiai Twente Egyetem száznegyven hektáros területének lefedéséhez összesen hatszázötven elérési pontot kellett telepíteniük, amelyek mindegyike százméteres hatótávolságú.
A laptoppal és WiFi hálózati kártyával rendelkező diákok és tanárok az egyetem belső hálózatát és az ingyenes internetelérést az összes épületből, a parkból és az uszodából is elérhetik, kényelmetlen kábelek nélkül. Az egyetem azt reméli, hogy a rádiós hálózat segítségével az egyetem hatezer tanulóját arra ösztökélhetik, hogy az előadások után kisebb termelékeny csoportokat alkotva, közösen tanuljanak. "A vezeték nélküli rendszer egészen új oktatási módszereket kínál" - mondta Wiebe van der Veen, az egyetem szóvivője a New Scientistnek.

Az egyetemek az elsők

Keith Waryas, az IDC piacelemző cég vezeték nélküli alkalmazásokkal foglalkozó munkatársa egyáltalán nem tartja meglepőnek, hogy a nagyszabású rádiós rendszerek először az egyetemeken épülnek ki. Szerinte az internet első felhasználásán is látszik, hogy az oktatási környezetben nagyon nagy értéke van a kommunikációnak. Waryas úgy véli, hogy a diákok számos új módszert találhatnak a vezeték nélküli hálózatok képességeinek kihasználására.

A Twente Egyetem a hálózat használati jogát bérbe fogja adni hardver- és szoftvergyártóknak, hogy náluk próbálhassák ki a legújabb vezeték nélküli technológiákat. Van der Veen szerint ez többek között olyan szoftverek tesztelését jelentheti, amelyek meghatározott helyekhez kapcsolódó információkat szolgáltatnak, illetve olyan hardverek tesztelését, amelyek különböző vezeték nélküli szabványokkal működnek együtt.

A rádiós hálózat többnyire 802.11b hálózati szabvánnyal kompatíbilis elérési pontokból áll, amely 11 megabit/másodperces adatátviteli sebességet garantál, de az egyetem néhány épületébe már 802.11g egységeket telepítettek, amelyen keresztül 56 megabit/másodperces sebességgel száguldanak az adatok. Az egyetem később az egész területet 802.11g elérési pontokkal akarja felszerelni. A rádiós hálózat kiépítésében az IBM és a Cisco nyújtott segítséget az egyetemnek.