Gusztáv
-4 °C
1 °C

Wimax a mobilban

2005.10.28. 12:03
Közösen fejleszt telefonokba rakható wimax csipeket az Intel és a Motorola. Az új technika még nem kiforrott, de nagyon ígéretes, hiszen harminc kilométeres körzetben öt megabit per másodperces adatátviteli sebességet nyújt.

Eddig egymás mellett dolgozott a két informatikai óriáscég a drótnélküli szélessávú elérés új technikáján, csütörtöktől azonban megosztják egymással kutatási eredményeiket, hogy biztosítani tudják az eszközök kompatibilitását. A Motorola ugyanakkor fontosnak tartotta közölni, hogy nem köti magát az Intel csipjeihez, ezután is használja a többi gyártó megoldásait.

Mindjárt kész a szabvány

A wimax fejlesztési csoportjának két vezető tagjának az együttműködése azért is fontos, mert a wimax működését meghatározó 802.16e szabvány egy hónapon belül elkészül, és a cégek így is csak hónapok alatt tudnak majd együttműködő eszközöket kifejleszteni. Egyébként mindkét vállalat az amerikai Sprint Nextel mobilszolgáltató partnere, amely saját laborjában is teszteli wimaxot.

Sokak szerint a wimax a legfontosabb harmadik generáció utáni mobiltechnológia, mivel nagy a hatótávolsága és nagy adatátviteli sebességet garantál: 1-5 megabit per másodperces sebességre képes az adótorony harminc kilométeres körzetében. A wimax olcsóbb, mint a többi mobilos megoldás, mivel kevesebb hálózati eszközt igényel, ennek ellenére hosszú ideig csak kiegészítő technológia lesz, mert egyhamar nem lesznek az egész országokat lefedő hálózatok.

Laptopokban is lesz

Wifivel felszerelt mobiltelefonjai már vannak a Motorolának, és 2007 megjelennek a piacon a wimaxos mobiljai is. Ezek a mobilok gond nélkül átállnak a gsm vagy umts hálózatról wifire vagy wimaxra, ha van lefedettség. Az Intel 2007-ben vagy 2008-ban kezd el wimaxot szerelni a laptopokba.