Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megérkezett a WiMax

2005.04.18. 13:18
Több száz vállalat dolgozik az új szélessávú drótnélküli technológia szabványosításán és az Intel az egyik legnagyobb támogató, de a neves csipgyártó első wimaxos csipje csak mostanra készült el.

A világ legnagyobb csipgyártója hétfőn bemutatja első wimaxos csipjét. Az Intel abban reménykedik, hogy a nagy hatótávolságú wimax legalább olyan népszerű lesz, mint az elsősorban beltéri használatra szánt wifi, amelyet elszántan támogatott. A gyártó arra is számít, hogy a wimaxos csip a pc-eladásokat is fellendítheti azokban az országokban, ahol vagy nincs, vagy csak nagyon drága a szélessávú internetelérés.

Egyesek szerint a wimax idővel leváltja nemcsak a rohamléptekkel terjedő wifit, de a mobiltelefonos hálózatokat is, mások szerint azonban éppen a távközlési cégek miatt nem garantált az áttörő siker, a mobilszolgáltatók ugyanis most harmadik generációs mobilhálózatok kiépítésébe ölik a pénzüket.

Olcsó kapcsolat

A most bejelentett Rosedale nevű csip negyvenöt dollárba kerül, és a gyártók kétszáz dollárnál olcsóbb készülékekbe építenék bele, mert a mostani háromszáz-ötszáz dolláros wimaxos eszközök túlságosan drágák ahhoz, hogy széles körben elterjedjenek, mondta el a Cnetnek Scott Richardson, az Intel szélessávú drótnélküli technológiákkal foglalkozó részlegének a vezetője.

A wimax lehetőséget ad arra, hogy eddig internettel gyéren ellátott vidékeket is a hálóra kapcsoljanak, egyszerűen és olcsón, a technológia ugyanis több tíz kilométeres körben hozzáférést biztosít, és néhány bázisállomással egészen nagy városok is lefedhetőek.

A wimax szabványosításával foglalkozó WiMAX Forum szerint a technológia 2006-ra kerül a lapotopokba, és az Intel még tavaly bejelentette, hogy 2006-ra a wifit elsőként támogató Centrino szabványba is beépíti a wimax-támogatást.