Szilárda
0 °C
6 °C

Megmondjuk, mire volt kíváncsi 2005-ben

2005.12.22. 11:30
A Google idén is összegezte, milyen szavakra kerestünk legtöbbet 2005-ben. A legeslegtöbbet keresett kifejezés 'Janet Jackson' lett, közvetlenül a Katrina hurrikán, a cunami, az Xbox 360 és Brad Pitt előtt. A többmilliárd keresett szó tematikusan elrendezett tízes toplistáit a keresőóriás ebben az évben is Év végi Zeitgeist, azaz korszellem címmel hirdeti ki.

Top keresések
1. Janet Jackson
2. Hurricane Katrina
3. tsunami
4. xbox 360
5. Brad Pitt
6. Michael Jackson
7. American Idol
8. Britney Spears
9. Angelina Jolie
10. Harry Potter

A 2005-ben a Google híroldalán legtöbbet keresett kifejezések lista első helyezettjét látva hirtelen azt hittük, idén buggyant ki Janet Jackson melle az amerikaifutball-bajnokság döntőjén, de aztán rákerestünk a Google-ban és kiderült, hogy valójában már 2004 februárjában.

Janet emlője tartolt

Nincs empirikus bizonyítékunk, de feltételezzük, hogy bár idén is buggyantak ki mellek, a 2005-ös Janet Jackson-elsőségre feltehetően jócskán hatott a 2004 februári esemény. Ahogy azt már akkor is megírtuk, Janet mellügye sohasemvolt intenzitással rázta meg az internetes világot. Az esetet követő napon kétszer annyian írták be a keresőbe Jackson nevét, mint ahányan a World Trade Center és a Pentagon lerombolása utáni napon a szeptember 11-ei támadáshoz köthető kulcsszavakat. Még akkor is legfeljebb egálban van a két eset iránti érdeklődés, ha a direkt keresésekhez hozzászámoljuk a hírportálok szeptember 12-ei megnövekedett látogatottságát. A jobb mell kétszer annyi olvasót vonzott, mint az előző amerikai elnökválasztás, és ötször annyit, mint a Columbia űrrepülőgép felrobbanása.

Tehát sejtjük, hogy Janet Jackson miért lett első, de az még ennél is érthetőbb, hogy a hatalmas híréhséget generáló cunami és hurrikán dobogós lett a keresett szavak között. A Jackson-család amúgy is jól járt idén, mert a pedofíliával vádolt, majd felmentett Michael is felkerült a listára, hatodik helyezettként.

Legnagyobbat ugrott a keresési listán
1. Myspace
2. Ares
3. Baidu
4. wikipedia
5. orkut
6. iTunes
7. Sky News
8. World of Warcraft
9. Green Day
10. Leonardo da Vinci

A legtöbbet keresett kifejezések idén is a "jó csajok, jó pasik és katasztrófa"-vonal mentén alakult, talán a legnagyobb változás, hogy az évek óta első helyezett Britney Spears annak ellenére is csak nyolcadik lett, hogy szült egy gyereket.

Legtöbbet fejlődtek

A "régebben kevesen keresték, most meg sokan"-lista nyertese a MySpace közösségi szájt lett, de szerepel a szintén online szociális hálózat, az Orkut, és a Wikipedia enciklopédia is. Idén támadt fel poraiból a Green Day, turnézott is, valószínűleg ezért került be a legnagyobbat előre ugró keresőkifejezések közé. A tizedik Leonardo da Vinci feltehetően a kód miatt kapott idén nagyobb figyelmet, annak ellenére, hogy a könyv 2003-ban jelent meg.