16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Online könyvesboltok határolódnak el árusított könyveiktől

2000.03.29. 18:09
Az Amazon.com és a Barnesandnoble.com online könyvesboltok közleményben határolják el magukat a "Cion bölcseinek jegyzőkönyve" című antiszemita pamflettől, melynek azonban folytatják az árusítását. Egy online polgárjogi szervezet veszélyes precedensnek tartja a döntést.

The Protocols of the Learned Elders of Zion

Fordította: Victor Marsden
Kemény borítójú: 19,96 dollár
Puhafedelű: 7,95 dollár

A két internetes áruház szerdán az Anti-Defamation League nevű antiszemitizmus-ellenes szervezet közleményét helyezi el azon az oldalán, ahol a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét lehet megvásárolni. Az ADL közleménye - a történészi kutatásokkal egybehangzóan - közli: "a Cion bölcseinek jegyzőkönyve, amelyet a cári titkosrendőrség terjesztett a század elején, egyszerű hamisítvány. A Jegyzőkönyv világszerte az antiszemiták arzenáljának része, magánszemélyek, uszító csoportok és kormányok egyaránt újra kiadták, hogy meggyőzzék arról a hiszékenyeket és a bigottokat, hogy a zsidók titkos terveket szőnek a világhatalom átvételéről."

Az Electronic Frontier Foundation online polgárjogi szervezet szerint hibát követtek el az online könyvesboltok az elhatárolódó nyilatkozatok közlésével, mivel ilyesmit a hagyományos könyvesboltok sose tennének közzé. Deborah Pierce, az EFF ügyvédnője szerint a precedens utat nyit más érdekvédelmi szervezetek követeléseinek, így például az abortuszt ellenző csoportok is követelhetik a könyvesboltoktól a családtervezési könyvek tartalmától való elhatárolódást. "Ki mondja meg, hol a határ?" - kérdezte színpadiasan Deborah. A kérdésre a törvények adják meg a választ: Németországban, ahol tilos a rasszista, uszító művek terjesztése, tavaly beszüntették az online könyvesboltok a Mein Kampf árusítását.

Szólásszabadság vagy uszítás?

Magyar nyelven Mónus Áron próbálta kiadni a Mein Kampfot és a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét 1997-ben, a könyveket az Elendernél elhelyezett oldalán is hirdette. Az Elender levette az oldalt, arra hivatkozva, hogy az előfizetői szerződés tiltja a törvénysértő tartalmak közlését. Mónus beperelte a szolgáltatót, a pert azonban elvesztette, miután a Legfelsôbb Bíróság megtiltotta a Mein Kampf nyilvános közlését. Mónus oldala jelenleg egy külföldi szerveren található, rajta a művek tartalomjegyzékével és előszavával. A szolgáltató öncenzúrázása egyre gyakoribb jelenség, a cégek a kérdéses oldalak levételével próbálják megelőzni a botrányt. A BTK legújabb módosítása ugyanis nem mondja ki egyértelműen, hogy a szolgáltatókat nem lehet felelősségre vonni az ügyfelük által publikált tartalom miatt.

A rasszista könyvek körüli vita azért is érdekes, mert a Barnesandnoble.com 40 százalékát az a német Bertelsmann kiadó birtokolja, amely a második világháború alatt a Harmadik Birodalom legjelentősebb, propagandaanyagokat publikáló kiadóvállalata volt. A fasiszta uralom alatt kiadott összesen 20 millió nyomtatvány egynegyedét tették ki a Bertelsmann által nyomtatottak, melyeket főleg a Wehrmacht katonái számára készítettek.


  • Tippek
  • Hírek