Judit
2 °C
7 °C

Online könyvesboltok határolódnak el árusított könyveiktől

2000.03.29. 18:09
Az Amazon.com és a Barnesandnoble.com online könyvesboltok közleményben határolják el magukat a "Cion bölcseinek jegyzőkönyve" című antiszemita pamflettől, melynek azonban folytatják az árusítását. Egy online polgárjogi szervezet veszélyes precedensnek tartja a döntést.

The Protocols of the Learned Elders of Zion

Fordította: Victor Marsden
Kemény borítójú: 19,96 dollár
Puhafedelű: 7,95 dollár

A két internetes áruház szerdán az Anti-Defamation League nevű antiszemitizmus-ellenes szervezet közleményét helyezi el azon az oldalán, ahol a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét lehet megvásárolni. Az ADL közleménye - a történészi kutatásokkal egybehangzóan - közli: "a Cion bölcseinek jegyzőkönyve, amelyet a cári titkosrendőrség terjesztett a század elején, egyszerű hamisítvány. A Jegyzőkönyv világszerte az antiszemiták arzenáljának része, magánszemélyek, uszító csoportok és kormányok egyaránt újra kiadták, hogy meggyőzzék arról a hiszékenyeket és a bigottokat, hogy a zsidók titkos terveket szőnek a világhatalom átvételéről."

Az Electronic Frontier Foundation online polgárjogi szervezet szerint hibát követtek el az online könyvesboltok az elhatárolódó nyilatkozatok közlésével, mivel ilyesmit a hagyományos könyvesboltok sose tennének közzé. Deborah Pierce, az EFF ügyvédnője szerint a precedens utat nyit más érdekvédelmi szervezetek követeléseinek, így például az abortuszt ellenző csoportok is követelhetik a könyvesboltoktól a családtervezési könyvek tartalmától való elhatárolódást. "Ki mondja meg, hol a határ?" - kérdezte színpadiasan Deborah. A kérdésre a törvények adják meg a választ: Németországban, ahol tilos a rasszista, uszító művek terjesztése, tavaly beszüntették az online könyvesboltok a Mein Kampf árusítását.

Szólásszabadság vagy uszítás?

Magyar nyelven Mónus Áron próbálta kiadni a Mein Kampfot és a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét 1997-ben, a könyveket az Elendernél elhelyezett oldalán is hirdette. Az Elender levette az oldalt, arra hivatkozva, hogy az előfizetői szerződés tiltja a törvénysértő tartalmak közlését. Mónus beperelte a szolgáltatót, a pert azonban elvesztette, miután a Legfelsôbb Bíróság megtiltotta a Mein Kampf nyilvános közlését. Mónus oldala jelenleg egy külföldi szerveren található, rajta a művek tartalomjegyzékével és előszavával. A szolgáltató öncenzúrázása egyre gyakoribb jelenség, a cégek a kérdéses oldalak levételével próbálják megelőzni a botrányt. A BTK legújabb módosítása ugyanis nem mondja ki egyértelműen, hogy a szolgáltatókat nem lehet felelősségre vonni az ügyfelük által publikált tartalom miatt.

A rasszista könyvek körüli vita azért is érdekes, mert a Barnesandnoble.com 40 százalékát az a német Bertelsmann kiadó birtokolja, amely a második világháború alatt a Harmadik Birodalom legjelentősebb, propagandaanyagokat publikáló kiadóvállalata volt. A fasiszta uralom alatt kiadott összesen 20 millió nyomtatvány egynegyedét tették ki a Bertelsmann által nyomtatottak, melyeket főleg a Wehrmacht katonái számára készítettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?