Illés
17 °C
29 °C

Színeket lát a robotunk

2008.03.20. 12:09
7 hozzászólás

Az alapkészlet következő alaprobotja a RoboArm T-56, ami annyira nem látványos, mint a skorpiórobot, de fontos trükköket tanultunk meg rajta. Például végre használhattuk a Nagy Fogaskereket, amin a kar körbefordul, és jó kis megoldásokat láttunk arra, hogy a motor teljes fordulataival milyen áttétek révén lehet egészen kicsi mozgásokat elérni. Egyedül a kis fekete fogaskerékkel nem vagyunk kibékülve. Mint egy korábbi postban írtuk, elvileg ezzel lehet egy vízszintes tengelyű hajtáshoz egy függőlegest kapcsolni, de hajlamos a kis kerék ugrani egyet, és ilyenkor a szerkezet csak recseg, de nem mozdul.

A RoboArm egyébként olyan kar, amivel a készlet tesztlabdáit lehet megfogni. Egy motor forgatja köbe a kart, egy emeli és süllyeszti, egy pedig a kar végén levő fogószerkezetet nyitja-zárja. Az érzékelők közül csak a nyomásérzékelőt és a fényérzékelőt használja a kütyü: az előbbi azt figyeli, hogy van-e valami a fogószerkezetben, utóbbi pedig a megragadott tárgy színét. Kipróbáltuk azt is, milyen hangokat tud kiadni a központi egység. Elég halkan beszél, de azért talán hallani majd a videókon. Itt például azt mondja a piros labdára, hogy „red”, majd programjának megfelelően leemeli a labdát az állványról:

A kék labda már nem tetszik neki, de azért felismeri, hogy a labda „blue”:

És jöjjön egy elrontott jelenet: amikor még nem volt elég magasan a labda, a robotkar csak rombolt. Átverni azonban nem lehetett, a levegőt markolva közölte, hogy „no object”.