Bernát, Felícia
EUR 383,88 Ft
USD 362,99 Ft
8 °C
30 °C

Konzol nélküli konzolos játékot ígér a Sony

2014.01.08. 15:58

A Sony kicsit továbbfejlesztette egy meglévő szolgáltatását és olyat mutatott a CES-en, ami megváltoztathatja az online játékot. A cég bejelentette a Playstation Now nevű szolgáltatását, amely valójában a korábbi Gaikai továbbfejlesztett változata. Az évek óta létező (és a korábbi rivális Onlive-val nagyot bukó) megoldás lényege, hogy konzolok nélkül, a felhőben tudunk játszani a megfelelő eszközökön, például okostévén, vagy később tableten, mobilon.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha valakinek van Sony hardvere – ami lehet akár csak egy tévé, konzol nélkül –, akkor streamelni tudja a cég egyes játékait. Egészen pontosan játszani tud velük úgy, hogy fizikailag a játék nem a gépen van, hanem egy távoli szerveren.

A Sony a Las Vegas-i CES-en mutatta be a szolgáltatást, amelyet valószínűleg idén nyáron indítanak el, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ekkorra a Bravia televíziók új sorozatába is beépítik a Playstation Now-t. Később további készülékekkel is elérhető lesz a streaming, például okostelefonokban és tabletekben is.

Technikailag ez úgy néz ki, hogy a játék futtatásához szüksége számításokat a távolban végzik el és csak a képeket streameli vissza a felhasználó képernyőjére. Ehhez természetesen jó internetkapcsolatra van szükség. A bemutatón a jelenlévő újságírók kicsit lassúnak találták a játék első indulását, de amint elindult már nem voltak problémák. A God of War nevű játékkal játszottak a Verge írói, tapasztalatuk szerint kicsit szaggatott volt az irányítás, tehát a gomb megnyomása és a történés között volt némi különbség, de azért le tudtak nyomni jó néhány ellenfelet. A játékstream másik hátránya a kapott kép, ami tömörített videofolyam, így nem olyan minőségű, mintha konzollal játszana az ember.

A Sony arról nem beszélt, hogy mik a tervei az európai indítással. Itt az a gond, hogy túl sok a szolgáltató, túl sok különböző érdeket kell figyelembe venni ahhoz, hogy elindulhasson.

A játékokat amúgy a felhőbe lehet majd menteni, vagyis nem eszközhöz kötött majd, hogy éppen hol tartunk, így bárhol tudjuk folytatni. Játékokat havi előfizetéssel és egyszeri vásárlással is meg lehet majd szerezni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek