Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Feltörték a blu-ray másolásvédelmét

2008.03.25. 12:25
A SlySoft nevű cég bejelentette, hogy az AnyDVD nevű programjuk legújabb verziója képes blu-ray lemezekről biztonsági másolatot készíteni, azaz a cég programozóinak sikerült feltörni a BD+ védelmi rendszert, ami eddig védte a blu-rayt mindennemű másolástól.

A dvd leváltására hivatott két következő generációs technológia, a hd-dvd és a blu-ray háborúja néhány hónapja azon dőlt el, hogy a nagy filmstúdiók utóbbit támogatták - jelentős részben a BD+ másolásvédelem miatt. A hd-dvd és blu-ray lemezeket védő standard AACS védelmet nagyon hamar feltörték a crackerek, a blu-ray második védelmi vonalát jelentő BD+ azonban keményebb dió volt. A védelem fejlesztője, a Cryptography Research Inc. cég azzal büszkélkedett, hogy a rendszer feltörése tíz évbe fog kerülni - majd a technológia forráskódját és minden jogát 45 millió dollárért eladta a konkurenciának.

Nem gond, ha változik a kód

A SlySoft először tavaly novemberben jelentette be, hogy feltörték a BD+ védelmet, de a programjuk bétatesztje a vártnál jóval tovább, több mint három hónapig tartott - illetve a cégvezető Peer van Heuen szerint a végleges program megjelentetésével ki akarták várni, amíg a konkurens hd-dvd eltűnik a színről.

A BD+ egyik nagy előnye, hogy a titkosítás kulcsa akár percek alatt megváltoztatható anélkül, hogy a gyártósorokhoz hozzá kellene nyúlni. A SlySoft szerint ez már nem jelent nekik gondot, mivel a védelem működési mechanizmusát megfejtették, a titkosító séma változtatását azonnal tudják ők is követni a másolóprogram frissítésével.

A másolható blu-ray természetesen jelenleg, a blu-ray író hardverek és a nyers lemezek ára miatt még nem nevezhető különösebb gyakorlati problémának, de a várható árcsökkenés a kalózmásolatok robbanásszerű elterjedését hozhatja el, ahogy a dvd esetében is történt.