Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Inkognitóban tart a Google böngészője

2008.09.02. 21:29
Saját böngészőt készített a Google, noha a keresőóriás a Firefox egyik legnagyobb támogatója is egyben. Vajon a Google Chrome és a Firefox együtt verik le az Internet Explorert, vagy inkább egymás létét fenyegetik?

Okos és innovatív böngésző a Google Chrome, amely sok esetben könnyebben használható, mint a többi böngésző, írta Walt Mossberg, a Wall Street Journal újságírója, aki már egy hete teszteli a szoftvert. Szerecsés, mert minden terméket jóval a bemutató előtt a kezébe nyomnak. Lehet, hogy egy hét után hasonló vélemény alakulna ki bennem is, de egyelőre nem látok semmilyen forradalmi újdonságot.

Klikk a képre!

Első ránézésére a Chrome ugyanolyan, mint a riválisai. Van benne címsáv, vannak könyvjelzők, és vannak böngészőlapok is. Az utóbbiak viszont egyenesen az ablakszegély helyére kerültek, ami kicsit szokatlan, mert így alig van kerete az ablaknak. Így azonban több hely jut a weboldalaknak. Nincs külön keresődoboz, a címsávban kell beírni a kulcsszavakat, ami szintén hasznos felületet nyerünk, hiszen a keresődoboz helyére kerültek a menü gombjai.

Új lap megnyitásakor megjelenik a leggyakrabban látogatott szájtok előnézeti képe, a Chrome figyelmeztet a kockázatos weboldalak betöltésekor, és gyorsan lementhetünk könyvjelzőket a címsáv melletti csillagra klikkelve.

A böngésző egyik leghasznosabb újítása az összeomlás elleni védelem. Mindegyik böngészőlap egymástól függetlenül működik, tehát amikor az Adobe Flash vagy a Java megzuhan, akkor nem rántja magával az egész programot, csak a hibát produkáló lap csukódik be. A másik érdekes újítás az inkognitó-mód: ilyenkor egy külön ablak nyílik meg, és az ott megnyitott szájtok tartalma nem kerül bele a gyorsítótárba, nem mentődnek le jelszavak.

Kattintson!

A nyílt forráskódú Chrome egyelőre béta változat, ami már azon is meglátszik, hogy a beállításoknál egyelőre nincs sok választási lehetőség. Például nem adható meg, hogy a Ctrl-Tab gomb lenyomására a legutóbbi lap kerüljön ismét előtérbe, ami apróságnak tűnhet, mégis nagy a jelentősége, amikor böngészőt választok. A Firefoxon ez a probléma megoldható egy apró kiegészítő telepítésével, és máris a megszokott módon böngészhetek.

Az internetezők valószínűleg a következő napokban, hetekben kipróbálják a Google Chrome-ot, majd a többség visszatér a korábbi böngészőjéhez. A Google azonban biztosan nem adja fel, mert be kell biztosítania a jövőjét. Keresőmotorja nagyban függ a böngészőtől, és a Microsoftnak most 74 százalékos részesedése van a böngészők piacán, amit az Internet Explorer fejlesztésével még akár növelhet is. Másrészt pedig a Google szerint a böngésző fontosabb, mint az operációs rendszer, mert ezen a platformon a videók lejátszásától a szövegszerkesztésig lényegében minden megoldhat - eszerint a fő vetélytársa a Windows. Meglátjuk, hogy az online élen járó Google miként szerepel a szoftverek versenyében.