Java MS-módra

2000.07.21. 19:28
Rendhagyó, de a cég hagyományaitól korántsem idegen módon próbál a Microsoft véget vetni a Sunnal folyó Java-vitának: konkurens terméket készít. A C# (C sharp) nevű új programnyelv bejelentésének mindenesetre egy pozitív eredménye máris van: varázsütésre megszűntek az IBM és a Sun közti ellentétek.
El akarják mosni?
Igazából senkit nem ért meglepetésként a Microsoft bejelentése, hogy az új Visual Studio .Net szoftverfejlesztő-csomag nem tartalmazza a Visual J++ -t, a cég Java fejlesztőkészletét, mégis most vált igazán egyértelművé, milyen elképzelései vannak a cégnek a Java nyelv jövőjével kapcsolatban. Bár hivatalosan senki nem jelentette ki, hogy a Microsoft szakítana a Javával, sőt, saját Visual J++ helyett a Rational Java-fejlesztőprogramját adják a Visual Studiohoz, lehetetlen volt nem észrevenni a Java hiányát a .Net fejlesztések taglalásánál. A .Net a Microsoft által elképzelt internetes szolgáltatás alapú jövőkép technológiai váza, amelyre majd a Microsoft szolgáltatáscsomagjai épülhetnek. A Coboltól kezdve, a Pascalon keresztül, a Smalltalkig szinte minden fontosabb programnyelvet portolnak rá, kivéve a Javát.

Mindeközben a Microsoft beadta új programnyelvét, a C#-ot az ECMA szabványügyi testülethez. A Java nyelv alapkoncepciója az volt, hogy ugyanazon program bármilyen platformon egyformán működjön, vagyis platformfüggetlen legyen. Ezzel a Java komoly kihívást jelentett a Microsoft számára, amelynek elsőszámú prioritása mindig is fő jövedelembázisa, a Windows platform védelme volt. A C# a Java programnyelvhez hasonló képességekkel rendelkezik, de alapvetően Windows platformra tervezték, ugyanakkor más platformon futó programokhoz is tud kapcsolódni az xml szabvány segítségével. A hivatalos megfogalmazás szerint a C# nem a Java konkurense, csak a rendkívül elterjedt C++ és Visual Basic programnyelv használói számára kíván alternatívát adni a Javával szemben. A C és a C++ nyelvek hibridjeként született új programnyelv az utóbbi fejlesztő erejét ígéri, de egyszerűbb kezelhetőséggel párosítva.

A Microsoft állítja, a közte és a Sun között folyó per állása miatt nem folytathatta a saját Java verziójának és termékeinek a fejlesztését, ezért kellett más megoldást keresniük. A Sun még 1997-ben perelte be a Microsoftot, azt állítva, hogy a cég megsértette a Java licencet, és olyan technológiát épített be a saját Java-verziójába, amellyel csak a Windows platformon futó Java programok voltak készíthetőek. Végső döntés azóta sem született, de mindkét fél elkönyvelhetett részsikereket. A bíróság kötelezte a Microsoftot a Sun licencének megfelelő Java verzió használatára, ugyanakkor nem volt hajlandó megtiltani, hogy a cég a Javához hasonló saját szoftvert fejlesszen. És lőn.

Persze nagy kérdés, hogy milyen reményeket táplálhat a Microsoft egy Java-konkurens programnyelv bevezetésével kapcsolatban, de kétségtelenül vannak biztató jelek. Egy tavaly év végi felmérés szerint a Java elterjedése korántsem olyan gyors, mint ahogy azt korábban várták. Az üzleti programok írásánál a felmérés szerint a programozók 35%-a preferálta a Visual Basicet, 20-20 százalék jutott a C illetve a C++ nyelveknek, és csak 9% használt Javát, igaz ez a szám fél évvel korábban még csak 5% volt. Sok a már megírt kód, amit persze nem szívesen dobnának ki, ezért feltehetőleg folytatják a régebbi nyelvek használatát. Ráadásul kritikusai szerint üzleti szoftverek írásához a Java túl lassú, és sokan hiányolják, hogy a nyelv fejlődését egy független szabványügyi testület felügyelje. A C# ebben a tekintetben egy lépéssel máris megelőzte a Javát.

A Sun is próbálkozott korábban a Java szabványosításával, de végül az utolsó pillanatban meggondolták magukat, mert attól féltek, hogy elveszítik a Java nyelv feletti ellenőrzést. Főleg ebből erednek a Sun és az IBM nézeteltérései, amelyek pár hete már odáig fajultak, hogy az IBM egy ideig nem is szerepelt a Sun honlapján a Java 2 Enterprise Edition licencelői között. Az IBM ugyanis, bár Java termékei megfelelnek a Sun minden kompatibilitási tesztjének, mégsem teszi ki rájuk a J2EE emblémát, hanem inkább saját márkanév alatt hozza őket forgalomba. A Java közösséget már régóta aggasztja a két cég ellentéte, mivel egy esetleges szakítás könnyen a Java nyelv platformfüggetlenségének is a végét jelentheti. Éppen ezért a mostani kibékülés miatt sokan megkönnyebbültek.

Ugyanakkor érzékelteti azt is, milyen erős pozíciókkal rendelkezik az IBM a szoftvervilágban is. Már eddig is sok kérdésben meg tudta változtatni a Sun álláspontját, így jórészt az IBM kritikáinak köszönhető például az, hogy a Java nyelv fejlesztésével kapcsolatos sok kérdésben ma már a licencelő cégeknek is komoly szavuk van. Azt ugyanakkor nem tudták elérni, hogy a Java független testület által felügyelt nyílt szabvány legyen. Az IBM és a Sun ellentéte ugyanakkor más területekre is kiterjed, például kiélezett versenyt folytatnak egymással a szerverpiacon.

A már korábban idézett felmérés szerint a Java előretörése leginkább az e-business alkalmazások terén figyelhető meg, itt pedig nagyon jó pozíciói vannak az IBM-nek. Ezért különösen fontos a Sunnak, hogy az IBM - legalábbis egyelőre - teljes mellszélességgel a Java támogatása mellett állt ki, sőt, kijelentették, hogy szerintük a szoftveriparnak nincs szüksége még egy Javára vagy egy Java-klónra. Ennek ellenére a kiskapu mindig nyitva áll, az IBM azért meg fogja vizsgálni a C#-t, a Microsoft pedig várhatóan minden meggyőzőerejét latba fogja vetni, hogy az IBM-et rábírja az új nyelv használatára, vagy legalább támogatására.  • Hírek
  • Csok