Auguszta
-4 °C
2 °C

Beperelné a Sonyt az anglikán egyház

2007.06.10. 10:19
Pert fontolgat az anglikán egyház a Sony ellen, mivel az elektronikai óriáscég egyik véres videojátéka a manchesteri katedrálisban játszódik.

A PlayStation konzolon játszható, rendkívül durva háborús játék grafikáján az egyház szerint minden kétséget kizáróan az észak-angliai nagyváros anglikán főtemploma ismerhető fel. Az öldöklés a székesegyház belsejében játszódik, nehézfegyverekkel, sok-sok vérrel és halottak százaival.

Nigel McCulloch, Manchester püspöke "rendkívül felelőtlennek" nevezte a japán cég eljárását, különös tekintettel arra, hogy a városban - főleg a bandaháborúk miatt - egyébként is jelentős probléma a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények magas száma, és a Sony játékában ábrázolt manchesteri katedrálisban számos alkalommal kellett megemlékezni lövöldözések áldozatairól.

Fiktív hely

A vallási elöljáró azt is felrótta, hogy a Sony nem kért engedélyt a székesegyház szinte fotóhű grafikai másának felhasználásához a játékprogramban. A Sony európai számítógépes szórakoztató elektronikai részlegének közleménye szerint ugyanakkor "fiktív helyszínről" van szó, amelynek képi ábrázolása "nem a realitásra épül".

A cég cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy a grafikát a manchesteri katedrálisról készül fotók vagy videofelvételek alapján alakították volna ki. A vállalat mindazonáltal közölte, hogy "rendkívül komolyan veszi" a püspök felvetését, és a jövő héten kapcsolatba lép az angol egyházzal az ügyben.

A videojátékból, amelynek cselekménye szerint földönkívüli lények próbálják elpusztítani az emberiséget, eddig egymillió példányt értékesítettek.