Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Kezdődik a világ legnagyobb videojáték-kiállítása

2008.07.14. 09:00
Újra Los Angelesre figyel három napig a világ összes pécés és konzolos játékosa: kezdődik az E3, ahol a játékipar megmutatja, mire költjük majd a pénzünket karácsonykor.

Az elmúlt években az Electronic Entertainment Expo a látványosságokról, a show-elemekről, és az irtózatos tömegről (három nap alatt 60-70 ezer látogató) szólt. Tavaly indult el a változás az iparág képviselőinek zártkörű partija felé, és ez várhatóan idén teljesedik ki: mindössze 4000 meghívott vesz részt a bemutatón. Nincs szükség látványos erőfitogtatásra és ígérgetésekre, hiszen a konzolháború három versenyzője, a Playstation3, az Xbox360 és a Wii már megvetette a lábát a piacon. Végre ismét azon lehet a hangsúly, hogy ki tud jobb játékokkal előállni.

Nyomul a Microsoft

Az Xbox360 háza táján, mint mindig, most is nagy nevek készülődnek a show és a játékosok meghódítására. Biztosan ott lesz a Gears of War 2, amit pár hónapja Budapesten láthatott elsőként a közönség akcióban, és remélhetőleg végre játszható verzió lesz az ultrasikeres Halo-sorozat stratégiai mellékhajtásából, a Halo Warsból is. A nagy meglepetés az egyelőre csak pletykaszinten létező Lips lehet, ami a Rock Band, és a Guitar Hero divathullámát kihasználó karaoke-játék lesz. Vagy a Halo-szériát készítő Bungie szupertitkos projektje, amit elvileg itt lepleznek majd le. Vagy az Alan Wake, amit a műfajteremtő Max Payne fejlesztői készítenek már vagy három éve.

Idén már nem lesznek az E3-on a játékokat népszerűsítő hostesslányok

Ígéretek Japánból

A Sony nagy dobása alighanem a Little Big Planet lesz, amitől eddig mindenki el volt ájulva, aki látta (a BBC szerint az elmúlt 10 éve legnagyobb játékötlete, a Slashdot szerint az első számú ok a PS3 megvásárlására) - ez egy olyan online ügyességi akciójáték, amiben a közösség tagjai egymásnak építik a pályákat és hozzák létre a tartalmat. Kicsit bizarrul hangzik, remélhetőleg az E3-on kiderül, hogy néz ki a gyakorlatban. Ráférne a Sonyra, hogy nagyot durranjon, mert emellett csak közepes sikerű játékok agyonajnározott folytatásait kínálja: Motorstorm 2, Killzone 2, Resistance 2, már felsorolni is unalmas őket. És valószínűleg bemutatkozik a Home is, ami a Playstation3-felhasználók Second Life szerű virtuális világa, böngészője és multiplayer játszótere lesz.

A Nintendo szokásához híven roppant titokzatos, bár ők vannak a legkényelmesebb pozícióban. Nem fűti őket a bizonyítási kényszer, szinte bármit adnak ki Wii-re, a hadonászós kontroller óriási sikerré teszi. Mindenesetre ők is készülnek egy zenejátékkal: a Wii Musicban hatfős együttest alkothatunk a haverjainkkal, és negyvenféle hangszerből válogathatjuk össze, hogy min szeretnénk játszani. És persze bármikor előrángathatnak emellé egy új Mariót, Donkey Kongot vagy Zeldát, és máris ellopták a show-t az erőlködő konkurensek elől.

És még sokan mások

A független játékkiadók közül az Electronic Arts igyekszik a legjobban nagyot villantani. Tavaly azt ígérték, eredeti játékokkal állnak elő a folytatások tengerében, és meglepő módon most valóban csupa eredeti játékkal vonulnak ki a kiállításra (jó, azért ott lesz a Madden NFL huszadik része, meg pár új Sims-kiegészítő is). Izgalmasnak hangzik a sci-fi horror Dead Space, a Battlefield-sotozat készítőinek új játéka, a Mirror's Edge, a World of Warcraft babérjaira törő Warhammer Online, a Gyűrűk Urás akciójáték, a Conquest, és persze a nagyon régóta várt Spore is.

És persze kinn lesz a Rock band 2, az új Tomb Raider, a nemrég terrotistagyanúba keveredett Fallout 3, bemutatkoznak a GTA4-hez letölthető minikiegészítők, ott lesz a magyar fejlesztésű Crysis-folytatás, a Warhead, a Far Cry 2, amit mi is láttunk a Ubisoft tavaszi bemutatóján, de talán még a Duke Nukem Forever is. A GameSpot összefoglalója közel 400 játékot sorol fel, aminek nagy részét még a saját készítőin kívül senki nem látta és próbálta ki az E3 előtt - csak győzze majd a játékosok pénztárcája, amikor ez mind megjelenik.

Akik biztos nem lesznek ott

Néhány nagy játékkiadó és fejlesztő tüntetőleg távol marad az E3-ról az idén, amire nemigen volt példa a show tízéves történelme alatt. Nem lesz ott például a pécés világ meghatározó szereplője, a Blizzard: a cég saját partit rendezett a rajongóinak, és ott jelentette be a Diablo 3-at az E3 helyett. A legendás texasi csapat, az id is kihagyja kiállítást, és szintén egy saját összejövetelen, az augusztusi QuakeConon mutatja meg két készülő játékát, a Rage-et, és a Doom 4-et. Hiába keresik majd a látogatók a LucasArtsot is, a várhatóan bombasikerű fénykardozós Force Unleasheddel együtt távol marad; és a két óriáscég, a Vivendi és az Activision összeolvadásából született új játékipari mamut is külön partin mutatja be a világnak a Guitar Hero és a Call of Duty új részeit.