Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Terjednek a pornófilterek

2001.03.21. 12:00
A webtartalmat szűrő filterekről folyamatosan hallhatunk, olvashatunk érveket pro és kontra. Az USA kongresszusa elrendelte a blokkoló szoftverek kötelező alkalmazását az állami iskolákban és könyvtárakban, Magyarországon pedig a sulinetes nebulók hozzáférése tiltott bizonyos alt hírcsoportokhoz, az OM rendelkezése alapján.
A filterek általában a netről letölthető szabad szoftverek, legismertebbek a Super Scout for Business (ez a munkáltatói ellenőrzést biztosítja az irodapatkányok felett), a CyberPatrol for Education, a CyberPatrol for Home,a CYBERsitter, a NETNanny, a BESS, a SurfWatch,a SmartFilter, az X-Stop,az I-Gear, a CyberSnoop és a SafeSurf.

A cenzorprogramok egy része kulcsszófilterként működik, illetve rendelkezik egy beépített site-listával, amely a jól ismerten sikamlós témájú URL-eket, - mint például a www.playboy.com - tiltja le. Ilyen program a CyberSitter, amely '99-es verziója előtt csak szavakat szűrt, rengeteg bakit eredményezve, mint például a katolikus egyház egyik oldalán: "a katolikus egyház ellenzi a homoszexuális házasságot" mondat a következőképpen jelent meg az "intelligens" szűrés után: "a katolikus egyház ellenzi a házasságot".

A kétértelmű szavaknál is előfordulnak hibás szűrések, ez vezetett oda, hogy az említett program letiltotta többek között a Nők Nemzetközi Szervezetét, a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottságot, egy Etikai Szemlét, a Virginiai Infotech és Kommunikációs Egyetem weboldalát. A NetNanny például a prostitucióról szóló jogi szabályozást és egy Ádám és Éva-történetet tartalmazó oldalt lőtt ki. Az egyik legviccesebb mellétrafálás az X-Stop részéről történt, amely teljes egészében letiltotta a www.vatican.va site-ot.

A CyberPatrol ún. CyberNot kategóriákat dolgozott ki, csoportosítva a blokkolandó oldalakat. Az első kategória az "erőszak", ami alatt ember vagy állat ellen irányuló extrém kegyetlenkedést, sérülést, fájdalmat okozó fiziai és lelki inzultust kell érteni. A második a "profánság", ide tartoznak az obszcén kifejezések, képek, hangok. A következőek pedig: a "részleges vagy teljes meztelenség", a "szexuális aktusok", a "durva leírások" (kegyetlenül vulgáris képek, szövegek), az "intolerancia" , "sátánkultusz", "drogok", "extremista militánsok, kombattánsok", "illegális jogi tevékenységek (illegális üzletkötési sémák, zsebszerződések, copyright sérelmek, hacking, szoftverkalózkodás) , fogadások, szerencsejátékok", "alkohol- és dohánytermékek", illetve a "szexuális felvilágosítás". Ez utóbbi kategória nyilván a kisgyerekekre vonatkozik, a szülők azonban eldönthetik, hogy az e tárgyhoz tartozó site-okat blokkolják vagy engedélyezik. A filtereknél lehetőség van az alapbeállításokat annyiban variálni, hogy bizonyos oldalak megtekintését a generális tiltás ellenére biztosíthatja a felhasználó, vagy a felhasználó kérésére a rendszeroperátor.

A legtöbb filterellenző szervezet a cenzúra megjelenését , illetve a szólásszabadság alkotmányos jogának sérelmét látja a blokkoló szoftverek elterjedésében. Az egyik leghíresebb és legharcosabb szervezet a Peacefire, amely 1996 augusztusában jött létre és olyan emberek csoportjaként definiálja önmagát, amely a fiatalok szólásszabadságáért harcol, és egyik legaktuálisabb akciója egy pornófilter-semlegesítő program elterjesztése volt, válaszképpen az USA Kongresszusának fentebb említett rendelkezésére.

A problémát azonban mégsem a cenzúra veszélyében és a szólásszabadság megsértésének lehetőségében látom. Nem tartom kétségbeejtőnek azt, hogy a munkahelyeken a vezetők esetleg úgy döntenek, hogy a munkaidőben való pornótallózást nem szponzorálják, vagy a szülők óvják gyermekeiket a CyberNot témáktól. A valós probléma inkább az, hogy a filterek igencsak nagy hibaszázalékkal működnek, ezáltal nagyarányú anyagi kárt okozva kereskedelmi célú, egyébként pedig ártatlan témájú site-okat működtető cégeknek. A CyberPatrol esetén kimutatták, hogy 1000 ".com" domain közül 170-et ok nélkül szűrt ki - gondoljunk bele, ez 14 millió .com domainból 230 ezer nonszensz blokkolást jelent.