Emőke
-4 °C
9 °C

Bill Gates Pozsonyban

2004.01.27. 21:17
Az információs társadalom kiépítésében meglehetősen lemaradt Szlovákia gyorsan és új stratégia megvalósításával szeretné behozni lemaradását, s ennek érdekében nemzetközi informatikai fórumot rendezett kedden Pozsonyban, melynek néhány órára Bill Gates, a Microsoft vezetője is a vendége volt.
A Microsoft tavaly ősztől több szlovákiai egyetemen telepített informatikai laborokat, és mint Bill Gates elmondta, az informatika országos szintű fejlesztésébe, az infrastruktúra kiépítésébe is kész bekapcsolódni. Gates erről Martin Fronc oktatásügyi miniszterrel szándéknyilatkozatot írt alá.

A Microsoft elnökének vendéglátója, Mikulás Dzurinda kormányfő közös sajtótájékoztatójukon jelezte: a kormány szándékai szerint a lehető legrövidebb időn belül az ország minden alap-és középiskoláját csatlakoztatni szeretnék az internethez, s a közigazgatásban és a magánszférában is lendületesen fejleszteni akarják az informatikai hálózatokat. Ennek érdekében olyan oktatási központokat hoznak létre, amelyek negyven-hatvanezer pedagógust képeznek ki arra, hogy informatikát oktathasson. Az ország iskoláiban jelenleg minden 120 diákra jut egy számítógép.

Magyarország képviseletében Mohácsi Béla, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára volt jelen a pozsonyi Tanácskozáson. Mint az MTI-nek elmondta: az EU-hoz most csatlakozó országok informatikáért felelős kormányzati intézményeinek képviselőivel eszmét cserélhettek az információs társadalom felépítésében szerzett tapasztalataikról és szándékaikról, az e téren fellépő nehézségekről. "Azt gondolom, mindez érdemlegesen segítheti a partnereket abban, hogy a saját országában mindenki jól hasznosíthassa mások tapasztalatait".

Kiemelte, hogy igen hasznos volt megismerkedni a Microsoft térségünkre vonatkozó elképzeléseivel, amelyeket a legfontosabb szoftvertermékeket gyártó cég létrehozója és vezetője, maga Bill Gates ismertetett a résztvevőkkel. "Az ő jövőképe számunkra mindenképpen fontos" - mondta Mohácsi Béla.