Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

DVD Jon kifoltozta a Google-videót

2005.06.30. 16:06
A nyílt kódú VideoLAN kliens módosításából származó, hétfőn bemutatott Google Video Viewer alapesetben csak a Google szerverén található fájlokat játssza le, de persze nem kell, hogy így legyen - gondolta Jon Lech Johansen, és klaviatúrát ragadott.

gyerek néz egy régi képen
A haxor gyerexobája
Blogján ugyan elmarasztalta a sajtót az eset bombasztikus tálalása miatt, mégis: ismét lecsapott Jon Lech Johansen. A norvég haxor még kiskorában vált közismertté a DVD-filmek másolásvédelmének megtörésével. Ragadványnevén DVD Jont az így előállt ügyben a bíróság tavaly felmentette.

A konzekvens imázsépítés jegyében Johansen ezután az Apple orra alá tört borsot: kiírhatóvá tette az iTunes másolásvédett fájljait.

Használhatóbbá tett lejátszó

A Google idén januárban indított videókereső szolgáltatásában egyéb adók között az ABC, a CNN, a Fox és az NBC adásainak átiratait és az azokból kimentett állóképeket találta, aki keresett valamit. A hétfőn közre adott Google Video Viewerrel (GVV) már mozgóképekhez is juthat, aki videóra keres.

A GVV a nyílt forráskódú VLC (VideoLAN Client) módosított változata, amely csak a Google szerverén található fájlokat játssza le. DVD Jon, aki linuxos celebritiként maga is dolgozott a VLC-n, huszonnégy órán belül írt egy programocskát, amely kiiktatja ezt a kellemetlen korlátozást a GVV-ből.

A kereső szóvivője, Nathan Tyler emailben közölte, senkinek sem tanácsolják a lejátszó módosítását, mert akkor nem tudják garantálni, hogy a felhasználó gépe le tudja játszani a Google videóit.