Gerzson
-3 °C
3 °C

IPod-on szól az Úr hangja

2004.11.08. 15:38
Mikor pedig elvégezé Isten hetednapon az ő munkáját, a melyet alkotott vala, megszűnék a hetedik napon minden munkájától, a melyet alkotott vala; hátradőlt online rendelt Anthro karosszékében, és benyomta az iPodon a play gombot. És hallá saját magát, és hallá, hogy ez jó.
Az Apple iPod nevű hordozható hanglejátszójára adaptálta a Bibliát egy élelmes amerikai programozó. A Los Angeles-i illetőségű Pablo Mendigochea először csak a készüléken futó Notes alkalmazás azon tulajdonságát használta ki, hogy képes szöveges fájlok megjelenítésére. A Biblia klasszikus, angol nyelvű, King James-féle verziója 3,3 megabájtos Zip fájlban tölthető le a Bible Player szájtról, teljesen ingyen - bár adományokat a programozó természetesen elfogad.

Az iPod fejlesztésekor az Apple nyilván nem is gondolt arra, hogy a médialejátszón valaki hosszabb szöveget akarhat olvasni - olyannyira nem, hogy a készülék nem is enged egyszerre ezernél több Note fájlt tárolni, ezért a Bible Player nem fér rá egy adagban. Az ötlet mégis felettébb sikeresnek bizonyult: a eddig úgy hétezren töltötték le a Bibliát, és még az is elképzelhető, hogy az iPod akaratlanul is részt hasít magának az elektronikus könyvolvasók amúgy stagnáló piacából.

Install>New Testament

A prófétai hajlamokkal megáldott Mendigochea azonban itt nem állt meg: 29 dollárért a Biblia iPodos audiováltozatát is árulja, két cédés Deluxe kivitelben. Az egyes számún békésen megférnek egymással az installációs fájlok és az Újtestamentum, a Zsoltárok könyve és a Példabeszédek, míg az Ótestamentum a kettes számú lemezen kapott helyet. Ez csaknem 1GB-nyi adatot jelent, ami persze meg sem kottyan a 20, illetve 40 gigabájtos merevlemezzel felszerelt iPodoknak.

Igehirdetésre szolgáló médiumként az iPod egyébként telitalálat: 2004 harmadik negyedévére - minden előzetes várakozást felülmúlva - összesen 5,74 millió ilyen készüléket adtak el, és ha minden jól megy az idei karácsonyi szezonban, az év végére a használatban lévő gépek száma könnyen meghaladhatja a 8 milliót. És miközben a Macintosh számítógépek eladása 2004-ben folyamatosan csökken, az Apple nyeresége az iPodnak köszönhetően az idei üzleti év negyedik negyedében megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.