Piroska
-2 °C
5 °C

Megölheti a Microsoft a jpeg-et

2006.05.25. 15:15
A hang és a mozgókép után a digitális fotókra is új formátumot dolgozott ki a Microsoft. A szerdán bemutatott Windows Media Photo állítólag kétszer kisebb fájlméret mellett hozza ugyanazt a minőséget, mint a jpeg.

Jobb minőség, fele akkora méret - ennyivel tud többet a Microsoft újonnan bejelentett tömörítési eljárása, a Windows Media Photo (wmp) a leginkább elterjedt versenytársnál, a jpeg-nél. Az új formátumot szerdán mutatta be a Microsoft Seattle-ben rendezett fejlesztői konferenciáján a wmp-ért felelős programigazgató, Bill Crow.


Tömörített virág kicsiben
A most elterjedt digitális fényképezőgépek általában 6:1 arányú képtömörítést használnak. A Microsoft azt állítja, hogy a wmp kétszer ekkora, vagyis 12:1-es tömörítési arány mellett is jobb képminőséget biztosít, mint a jpeg. A konferencián Crow egy 24:1-es arányban tömörített wmp-képpel illusztrálta a formátum képességeit - a Cnet beszámolója szerint a kép valóban több részletet tartalmazott, mint a vele azonos arányban tömörített .jpeg és jpeg 2000, bár bizonyos mértékű torzulás megfigyelhető volt rajta.

WMA és WMV után WMP

Ha a Microsoftnak sikerül elterjesztenie az új formátumot - amelyet az új operációs rendszer, az egyre késő Vista mellett a Windows XP is képes lesz kezelni - az a most uralkodó jpeg halálához vezethet, bár tény, hogy a Microsoft saját tömörítésű wma-jának nem sikerült kiirtania az általánosan elterjedt mp3-at.


Tömörített virág nagyban
Crow szerint az újfajta tömörítés, amelyet a Microsoft nyomtató- és fényképezőgép-gyártókkal közösen fejlesztett ki, nemcsak tárhelyet szabadít fel, hanem számtalan más előnnyel jár: a kisebb fájlt gyorsabban lehet kinyomtatni és továbbítani is, mint a nagyobbat. A wmp ráadásul "okos" - képes arra, hogy egy nagyméretű kép kis részletét tömörítse csupán, és arra is, hogy a képet anélkül elforgassa, hogy a benne lévő információt dekódolni majd újra kódolni kelljen.

A wmp a jpeg-hez hasonlóan veszteséges tömörítést használ, ami azt jelenti, hogy a fájl méretének csökkentése adatvesztéssel jár, és az elveszett adatok többé nem nyerhetők vissza. A jpeg szabványt egy 1986-ban alakult csoport, a Joint Photographic Experts Group fejlesztette ki és tette közzé 1992-ben. A szabvány két év múlva kapott ISO-minősítést. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a versenytársa, a direkt a webre kifejlesztett és veszteség nélkül tömörítő gif csak 256 szín kezelésére képes, míg a png-tömörítésű fájlok nagyobb méretűek a jpeg-eknél.

Az utóbbi formátum szabad felhasználása egyébként is jogi akadályokba ütközik: mivel az amerikai Forgent Networks 1997-ben (tíz évvel az igény benyújtása után) olyan tömörítéssel kapcsolatos szabadalomhoz jutott, amibe beletartozik a jpeg által használt eljárás is, elméletileg mindenkinek fizetnie kell, aki a formátumot használja. A cég 2002-ben, a formátum térnyerésével egy időben kezdte érvényesíteni jogait, és eddig több százmillió dollárhoz jutott a szabadalmi díjakból annak ellenére, hogy szinte az összes nagy hardvergyártó és szoftverfejlesztő megkérdőjelezi a szabadalom érvényességét.