11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Linux és Windows egyben

2002.01.11. 08:40
Az MP3.com alapítója által gründolt Lindows egy olyan Linux-disztribúción dolgozik, amelyen futnak a legnépszerűbb windowsos programok. A célközönség a kis- és közepes vállalati szoftverpiac.
A nyílt forráskódú operációs rendszerek és a Windows közötti rivalizálásból az átlagos felhasználó semmit sem érzékel - a számítógépes világ nagyobbik fele a Microsoft operációs rendszerét és az azon futó programokat használja, Windows alá készülnek a jól bejáratott (és drága) irodai rendszerek, játékok, szóval a tömegesen használt szoftvereszközök. A szabad forráskód, az ingyenesség hívei, illetve a unixokkal közelebbi barátságban lévő informatikusok viszont esküsznek a különböző Linuxokra.

Érdekes lesz, hogy mi történik, amikor a gyöngén karcoló Linuxok mellé felzárkózik Michael Robertson szellemi gyermeke, a Lindows, amely átjárót nyithat az underground és a mainstream között.

Szerkeszt, böngész, mégsem Windows

Michael Robertson korábban több szoftver- illetve internetes cégben volt már érdekelt: alapítója az 1998-ban indult az MP3.com zenei portálnak, a Vivendi és a GameSpy igazgatótanácsának tagja; újgazdasági princ és alapember.

Michael Robertson
A tréfás nevű Lindows az ő ötmillió dollárjából jött létre és abból a húsz programozóból, akik között többen a témába vágó Wine projekttel (nyílt forrású Windows emulátor Unixra) foglalkoztak korábban.

"Azt lehet mondani, hogy lényegében az embereknek tíz program számít igazán" - mondja Robertson. Ilyenek a Microsoft Word, Excel, Powerpoint, és az Internet Explorer. A LindowsOS egy olyan linuxos operációs rendszer lesz, amelyen a megszokott módon használhatóak ezek a népszerű alkalmazások.

A fejlesztést nehezíti, hogy a Windows forráskódja titkos. A LindowsOS 1.0-t 2002 tavaszára ígérik. Robertson szerint a bemutatótól számított két éven belül teljesen elkészül a Lindows tökéletesen Windows-kompatibilis verziója.

Olcsó? Híg?

A Lindows főként a kis- és középvállalkozásokat célozza meg, amelyeket érzékenyen érinthetnek mondjuk egy tizenöt darabos géppark licenszköltségei. Az operációs rendszert az otthoni XP árának feléért, 99 dollárért lehet majd beszerezni.

A piacelemzők ugyanakkor szkeptikusak a Microsoft új kihívójának piaci esélyeivel kapcsolatban. "Olcsó operációs rendszert akarnak árusítani, de a piacon újra és újra bebizonyosodott, hogy azoké a siker, akik alkalmazásaikkal sikeresen növelik operációs rendszerük értékét és vonzzák a fejlesztőket." - mondta a Wirednek George Weiss, a Gartner Group szakértője.

Ugyancsak problémák forrása lehet az emuláció: a Sun Microsystems 1997-ben bukott bele egy hasonló kezdeményezésbe, mivel Wabi nevű Windows emulátorában nem működött minden megfelelően. "Ez azonnali bukást jelenthet. Ha a felhasználó kinyit egy ablakot, amiben ugyan nincs semmi, de a jövőben lesz, azt fogja mondani, hogy jól van fiúk, hívjatok vissza, ha már kész vagytok." - így Weiss.

Kiderül. Michael Robertson addig is látogathatja a bíróságot - a Microsoft ugyanis védjegysértésért beperelte cégét, mondván hogy a Lindows név megtévesztő lehet, ugyanis nagyon hasonlít a Windows névre. A hypehoz így minden adott: piaci verseny, jogi harc, sztereotípiák, pompomlányok.  • Hírek
  • Bankszámla