Erzsébet
1 °C
4 °C

Linuxot telepítenek a spanyol iskolákban

2002.04.23. 11:39
A portugál határhoz közel eső extremadurai autonóm közösség az első olyan iskolahálózattal büszkélkedhet Európában, mely nyílt forráskódú rendszert használ. Spanyolország legszegényebb területén az év végére 1,478 hivatalt és iskolát kötnek hálózatba. A projekt sikerétől a térség felemelkedését várják.
Spanyolország legszegényebb régiója a Linux operációs rendszert választotta az iskolai és hivatali rendszereinek kiépítéséhez. A portugál határhoz közel eső extremadurai autonóm közösség így az első olyan iskolahálózattal büszkélkedhet Európában, mely nyílt forráskódú rendszert használ - mondta Luis Millán Vázquez de Miguel, a közösség oktatási és tudományos minisztere a Wirednek. A kormányzat nagy reményeket fűz a számítógépes fejlesztéshez, úgy vélik, hogy ez lehet a térség felemelkedésének kulcsa.

Ingyenes oktatás, ingyenes szoftverek

A kormány 80 ezer CD-t íratott, melyeken a Debian Linux oprendszer mellett megtalálhatók szövegszerkesztők és egy internetböngésző is. A lemezeket a térség 670 iskolájába juttatják el, és helyi lapok mellékleteként is terjesztik. A projekt abból az igényből jött létre, hogy olcsó és könnyen használható rendszerekkel szereljék fel a régió 32 technológiai központját, ahol a helyiek alapfokú számítógépes ismereteket sajátíthatnak el, térítésmentesen.

Évi hétmilliós megtakarítás

A kormány úgy becsüli, hogy az ingyenes szoftver 7 millió dollár megtakarítást jelent évente. Extremadura egy helyi hálózatot is épít, mely az az év végére 1,478 hivatalt és iskolát kapcsol majd össze. A térség egyébként is a nemzeti átlag előtt jár az iskolák számítógépekkel való felszerelésében: itt tizenöt gyerekre jut egy gép, míg országos átlagban 33 tanulónak kell közös számítógépet használnia.

Sokba kerülhet az ingyenes szoftver

Számos ország kormányzata üdvözölte az ingyenes szoftverek telepítésének lehetőségét, elsősorban azért, mert így jelentős összegeket tudnak lefaragni a költségvetésből. Brazília, Argentína és Mexikó is a takarékos megoldást választotta. Azonban megtörténik, hogy az állami szerepvállalás kimerül pusztán a telepítésben, ami a teljes vállalkozás sikerét veszélyezteti. Ez történt például a mexikói Red Escolar-projekt esetében 1998-ban, amikor költségtakarékossági okokból Linuxot kezdtek telepíteni az ország 126,000 iskolájának számítógépeire. A kormány tanárok képzésére és a rendszert kezelni képes programozók felvételére viszont már nem áldozott pénzt, így Mexikóban még tavaly is a hálózat létrehozásával küszködtek.Extramadurában ezt a hibát elkerülendő 15 ezer tanárt képeznek ki a Linux kezelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?