A kormányok Linuxot vennének

2001.12.12. 09:41
Számos ország kényelmetlenül érzi magát, ha a számítógépes infrastruktúrája sorsát a nagy amerikai szoftvercégek kezébe kénytelen helyezni. Nemzetbiztonsági megfontolásokból és nemzeti büszkeségből többek közt Kína, Franciaország, Németország illetékesei egyre szélesebb körben alkalmazzák a Linux operációs rendszert.
Néhány esetben a lecserélésre ítélt szoftver a Microsoft terméke, amely a felhasználók megítélése szerint a Linuxnál jobban ki van téve a vírusok és az elektronikus behatolások jelentette veszélynek.

A kormányok nem szeretnek cégektől függeni

"Számos ország kényelmetlenül érzi magát, ha a számítógépes infrastruktúrája sorsát egy nagy amerikai szoftvercég kezébe kénytelen helyezi" - idézte Eric Raymond-ot, a a Open Source Initiative munkatársát a Government Technology szakmai folyóirat.

Kína saját Linuxot fejleszt

Kínában a szövetségi kormányzat a minisztériumokat arra nógatta, hogy a Linux hazai változatát alkalmazzák. Ez a Microsoft operációs rendszerekkel ellentétben nem őrzi titokként az utasításkészletét, az úgy nevezett forráskódot.

A kínai információs és tudományos minisztérium a Red Flag (Vörös Zászló) Linuxot fejleszti, hogy "megóvja a számítástechnikai ipart a nagy szoftvergyártók, például a Microsoft túlzott kíváncsiságától" - írta idén tavasszal az egyik hivatalos kínai napilap.

Biztonsági szakértők lassan elismerik, hogy a nyílt forráskódú szoftvereket, például Linuxot vagy Apache webszervert futtató a számítógépek kevésbé vannak kitéve a virtuális betörők vagy a vírusok pusztításának. Ha mégis találnak egy biztonsági rést, a programozók megírhatják hozzá a javítást, és nyilvánosságra hozhatják az eredményeket.

Két francia minisztérium már linuxos

Franciaországban a kulturális, a védelmi és az oktatási tárca már átállt a Linuxra. Biztonsági és egységesítési megfontolásokból megszabadultak a Microsoft, a Sun és a Lotus különböző programjaitól - nyilatkozta a közhivatalokat felügyelő minisztérium szóvivője.

Fontos a szoftver átláthatósága

Németországban Margareta Wolf, a gazdasági és műszaki tárca vezetője a biztonsági szempontból kényes szervereken elrendelte a Linux alkalmazását. Véleménye szerint országa kormánya arra törekszik, hogy más minisztériumokat is átállítson, ahol még a Microsoft bír meghatározó részesedéssel. Ennek egyik okaként Wolf a gazdasági kémkedés megakadályozását nevezte meg.

"Az eltitkolás biztonsága mottóként már nem alkalmazható" - jelentette ki Margareta Wolf egy stuttgarti műszaki konferencián. A jelen biztonsági megfontolásait az átláthatóság kell, hogy jellemezze.

A német belügyminisztérium szóvivője, Dirk Inger szerint a szövetségi kormány eltökélt szándéka, hogy csökkentse sebezhetőségét a Microsoft-termékeket támadó vírusokkal szemben. Egyszerű a szándékuk: más szoftvert kívánnak alkalmazni, nem a Microsoftét - mondta a szóvivő.

Európai országoknak európai fejlesztés

Az európai illetékeseket külön lelkesítheti az a tény, hogy a Linux atyjaként ismert programozó, Linus Torvalds Finnországban született - véli a Government Technology. Kínában szintén a nemzeti büszkeség részét képezi, hogy milyen szoftvert alkalmaznak.

A kínaiak arra használják országuk hatalmas piaci lehetőségeit, hogy a külföldiek helyett a kínai termékeket futtassák fel - mondta Li Gong, a Sun Microsystems kínai képviseletének vezetője. Szerinte az illetékesek a gazdaságot nem akarják teljesen nyugati technológiára építeni, és egy erős nemzetnek saját fejlesztésekre van szüksége.

Hátsó ajtóktól tartanak

Folyamatosan felbukkannak meg nem erősített híresztelések a hátsó bejáratokról (back doors), melyeket a nagy szoftvercégek, például a Microsoft rejt el az operációs rendszerekben. Néhány ország kormánya attól tart, hogy az amerikai titkosszolgálatok valami beépített titkos csatornán keresztül kikémlelhetik őket.

A Microsoft folyamatosan és határozottan tagadja a back door vádakat, de a félelmek kiváltképpen Kínában erősek, ahol egyenesen attól tartanak, hogy az amerikai hadsereg belepiszkálhat, sőt lekapcsolhatja a kínai katonai informatikai hálózatokat.

Mi lesz, ha háborúba keveredik az USA és Kína - tette fel a kérdést Li Gong. Ha a folyamatok a végletekig fajulnak, az ország nem akar függeni egy amerikai operációs rendszertől - véli a szakértő.

Márciusban a német Der Spiegel arról számolt be, hogy az ország védelmi minisztériumából egy állítólagos hátsó bejárat miatt kitiltották a Microsoft termékeit. A miniszter később cáfolta ezt az állítást.

A Microsoft biztonsági igazgatója, Steve Lipner állandó és alaptalan híresztelésnek nevezte a backdoor-ügyet. Szerinte elég erőltetett ennek az összeesküvéselméletnek a logikája. De a biztonsági aggályokat már nem lehet ilyen könnyedén elhessegetni.

A Microsoft a legelterjedtebb

A Microsoft szerverek adják a szoftveres hátterét a világhálóra kapcsolt weboldalak 30 százalékának, és az összes feltört site 62 százalékának. Ez derül ki Netcraft's Web Server Survey és az Alldas Defacement Archive által gyűjtött adatokból.

"A Microsoft képzi a vírusok első számú célpontját is, de ez inkább a szoftvercég PC szoftverek terén élvezett dominanciájának tudható be, nem pedig valami különleges sebezhetőségnek" - jelentette ki Chris Wysopal, az AtStake biztonsági tanácsadója.

Steve Lipner szerint a Microsoft hamarosan kiad olyan "lockdown" eszközöket, amelyek megbirkóznak a feladattal, és gyári beállításként a szerverszoftverek portjait sem hagyják nyitva.

Biztonságos Linux az amerikai NBH-tól

Eközben még a kormányzati számítógépeken túlnyomórészt Microsoft-termékeket használó Egyesült Államokban is a Linuxszal kísérleteznek egyes kormányhivatalok, például a védelmi minisztérium és a nemzetbiztonsági ügynökség (NSA).

Az IBM szerint növekszik a szövetségi kormányzatnak szállított linuxos rendszerek száma, és nagy megrendelőjük volt nemrégen a kínai posta is. A kódtöréssel és lehallgatással foglalkozó NSA kifejlesztette a saját Security-Enhanced Linux-változatot, mely szabadon letölthető a titkosszolgálat honlapján.

Tom Haigh, az NSA-val a Linux-projektben együttműködő egyik cég, a Secure Computing műszaki igazgatója elárulta, hogy az NSA éveken keresztül próbált segíteni a szoftvercégeknek az operációs rendszereken tátongó rések betömködésében.

Az eredménytelenséget látva, és az ország infrastruktúrásának védtelenségétől tartva az NSA végül elhatározta, hogy megépíti a saját operációs rendszerét. Az NSA ezen a területen felelősnek érzi magát. A világon mindenki másnál jobban tudják, mi lehet az operációs rendszerek gyenge oldala - véli Haigh.  • Hírek
  • Személyi kölcsön