Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Cyberhadsereg?

2000.10.17. 17:30
Az Egyesült Államok szupertitkos hírszerző szolgálata, az NSA igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a számítógépes hálózatok alkotta virtuális tér harctér is egyben, amelyen ügynöksége harcol Amerika biztonságáért.

,,Ma már az információ is hely, amelyben külön hadnemnek kell védenie az Egyesült Államok érdekeit, akár csak a földön, vízen vagy a levegőben." - mondta Michael Hayden a légierő altábornagya, az Echelon rendszer kapcsán közismertté vált (de amúgy nagyon titkos) külföldi hírszerzés a National Security Agency (NSA) főnöke egy számítástechnikai konferencia közönségének.

Hayden elmondta, hogy tevékenységük eleddig csak hálózati támadások elleni védekezésre korlátozódott, bár jelenleg is dolgoznak egy olyan törvény előkészítésén, amely megszabja, hogy mely eszközökkel támadhatnak a kibertérben. Az NSA eddig nem volt felhatalmazva kibertérben végrehajtott támadásokra.

Az amerikai haderő ettől függetlenül nem viselkedik csigaként a kibertérben, ha arról van szó. Hayden beszédéről többeknek eszébe jutott Henry Shelton vezérkari tiszt tavalyi nyilatkozata, amely szerint az amerikai hadsereg már próbálkozott helyi rendszerek elleni támadásokkal Jugoszlávia bombázása során. ,,Csak nagyon korlátozottan éltünk a lehetőségeinkkel." - mondta akkor Shelton.

A kereskedelem barátja

Hayden úgy fogalmazott, hogy az NSA-nak nagy kihívást jelentenek a kiberterroristák, a rossz- és jóindulatú hackerek. ,,Mindannyian nagy károkat okozhatnak" - mondta, az iparág együttműködését kérve a világháló biztonságának megszilárdításához, és felhívta a figyelmet azokra a technológiákra - a ujjlenyomat-azonosításra vagy a retinaletapogatásra -, amelyek által már ma is sokkal biztonságosabb iparág az elektronikus kereskedelem.

A hírszerzés főnökének törekvése szerint az NSA a jövőben egy 'cyber-fegyvernemmé' válik majd, amely a hadviselés egyéb formáival szemben a telekommunikációs csatornákon keresztül próbál védekezni és támadni.